V brněnském gastronomickém moři se objevila nová zlatá rybka, která vám splní spoustu přání, aniž byste ji museli pouštět na svobodu – od posledního lednového týdne je tu pro vás každý den přibližně od 10 do 18 hod., kdy ve „své kuchyni“ připravuje opravdu originální bistro skvosty.

Od 26. ledna spustilo svůj zkušební provoz bistro, nebo spíše malý obchůdek, s anglickým názvem „My kitchen“ na ulici Francouzská nedaleko Dětské nemocnice v Brně. Název se zrodil ze vzpomínek na šťastné chvíle na americké pláži, kde jedna ze šesti „čarodějek“, jak se všechny členky tohoto domácky vyhlížejícího bistra označují, vyslala do Vesmíru přání. No a jak to tak bývá, byla to právě tahle neviditelná ruka, která postupně svedla na společnou cestu skupinu žen milující dobré jídlo, dobré lidi, naše zdraví a práci věnovanou něčemu smysluplnému. A protože jedině práce, kterou milujeme, může být úspěšná, najdete po dvou letech všechny poklady vzniklé v kuchyních těchto gurmánek na jednom jediném místě. Na místě, které je maličké, ale kam se vejde vše, co potřebujete, a které je přecpané pouze neuvěřitelně pozitivní energií a samozřejmě i fantastickými dobrotami. Na místě, kde se člověk sice tísní, ale zároveň cítí svobodně, protože má před sebou nejen volbu ochutnat nápadité pokrmy, ale i usmívající se živoucí důkazy toho, že když něco chceme, stačí si přát a vyčkat.
Jakmile otevřete dveře této „kuchyně“, ocitnete se rovnou před nevelkým pultem s hravě a lákavě prezentovanou nabídkou – raw cupcaky s čoko-banánovou šlehačkou a raw muffiny i raw čokokolečka potěší jazyk každého milovníka sladkého. Kešu tyčinky s brusinkami se rozplývají na jazyku stejně jako bílá čokoláda, od které jsou téměř k nerozeznání, a makový závin ocení i ti, co si nepotrpí na přeslazené dezerty a raději upřednostní čistou chuť máku. Hutné těsto závinu vonícího po klasickém makovci, plné lněného a podle chuti i slunečnicového semínka, by se dalo v podstatě přirovnat k samotnému podniku – poctivé, zdravé a založené na „semínku“. V každé specialitě, ať už ve sladkých dezertech, nebo ve slaných, jáhlových, pohankových a dalších salátech, raw krekrech, originálních pomazánkách, které si můžete namazat na domácí kváskové pečivo, se skrývají semínka, ze kterých bezpochyby brzy vyroste zájem Brňanů a velký počet návštěvníků.

Jednou z největších vyzkoušených lahůdek jsou pohankové sendviče, které ukazují, jak skvěle chutná přátelská spolupráce – pohankové bezlepkové TyPlacky se lnem, slunečnicí a dýňovým semínkem, v jejichž složení je ručně napsaná i radost a láska, se mnohým dostaly do povědomí na brněnském FoodParku, největším potravinovém trhu v Brně, a někteří z nás je pak marně sháněli po celém městě. Od teď tvoří s pomazánkami paní Krejčové vyladěnou svačinu, či večeři nebo lehký oběd v My kitchen. Těšit se můžete ale i na veggie burgery s červenou řepou a cibulkou, tortilly plné zeleniny, zapečené toasty nebo veganské obědy, ovocné freshe, zázvorové produkty, pickels a všechno, co se pyšní titulem „domácí“. Dočkáme se snad i rozvozu a bližší pobočky v centru.
Do „My kitchen“, kde se nají nejen vegetarián, vegan, vitarián, ale i každý jiný kolemjdoucí, jsem vstupovala se zvědavostí, a to v době, kdy ještě probíhaly úpravy vnitřních prostorů. Odcházela jsem ale s pocitem, že nevymalované stěny a stará venkovní cedule jsou to jediné, co tomuto kroku k seberealizaci a splnění si snů chybí. Těžko říct, zda je označení „bistro“ správné – jde zkrátka o kuchyni, kde vám 12 rukou předává čerstvé pochoutky jako výsledek uzrálé myšlenky nakrmit a potěšit všechny, kteří se drží hesla, že jsme tím, co jíme. Ať se vaše semínko uchytí a ať se vám v očích odráží stále to, co tam člověk může vidět teď a měl by vidět stále – štěstí a elán.
Blanka Datinská