Možná už vás to taky napadlo? Kdekoliv se konají ochutnávky hmyzích dobrot, jsou lidé. I v restauraci, a to i v té speciální? Jaké možnosti má ten, kdož chce hmyzí premiéru prožít sám doma, bez cizích zvídavých očí, napětí, jestli to dá, nebo nedá a děsu v mnoha cizích očích.
Tak jsme se vydali pátrat po tom, kde si můžete hmyzí pochoutky sehnat. Nebo samotné cvrčky, říkejme jim v tuhle chvíli suroviny. No ale což – je dobré si uvědomit, že i kráva nebo prasátko bylo nedávno ještě živým zvířetem a „surovinou“ pro člověka.
Takže možná nad cvrčkem spočinete a stanete se vegetariánem nebo veganem. Ale dva životaschopné tipy, jak si sehnat hmyz k jídlu, tu máme!
Kdoví.
1Eshopy
Diskrétní doručení, pečlivý výběr, doručování podobné jako při doručování krmného hmyzu. Eshopy mohou nabídnout nejen hmyz, ale i zpracované produkty, sušený, mrazem sušený, mražený hmyz nebo oblíbenou mouku z cvrčků, která se již běžně přidává do speciálních proteinových chlebů a pečiva. Tak tohle je skutečně objev. Eshop s cvrčky a hmyzem k jídlu!
TIP: V takových většinou asijských eshopech najdete i specialitky: jedlí štíři se tu nabízí i v plechovkách.
2Zverimexy a chovatelé
Někteří se obrací i na nabídku zverimexů a chovatelů krmného hmyzu. Tady je ale riziko, že nevíte, z jak čistého chovu hmyz pochází, přece jen, je-li hmyz prezentován a certifikován jako jedlý i pro lidi, jsou to dodržena přísnější hygienická pravidla. Což v případě krmného hmyzu z obchodu být nemusí.
3Vlastní chov
Tady vám nic nebrání si koupit pár kousků hmyzu a začít si sami množit. Snáze to jde s moučnými červy. Cvrčci už jsou náročnější a vyžadují více místa a vybavení. S čisťounkými moučnými červíky si však v řádu týdnů poradíte sami.
4A pak? Na máslo s nimi?
Je to nejjednodušší recept pro začátečníky. Cvrčci krátce restovaní na másle. Osolíme nebo okořeníme a… stezka kulinářské odvahy může začít.
Renata Petříčková