Chutní brouci – vítejte v třetím tisíciletí

Jíst hmyz? Ne děkuji, nechci.
Pokud nás napadne téma ohledně požívání hmyzu, dost často se oklepeme, řekneme „fuj“ a naše myšlenky se stočí k soutěžícím v reality show, kteří to dělají pro peníze. Ale jíst brouky zadarmo?

Pro nás je tato věc nepředstavitelná, ale pro 2,2 miliardy lidí, je to běžným doplňkem stravy. Pojďme se podívat, proč bychom vlastně měli brouky jíst a jaké to pro nás může mít velké klady.Související obrázek

Jednou asi budeme muset jíst hmyz
Již dlouhou dobu je známo, že pokud se civilizační boom trochu neuklidní, nebude to po stránce uživení celé civilizace zrovna růžové. Chov dobytka je nákladný a velice náročný na prostor. Což je velký rozdíl od maličkého hmyzu, který je stejně tak výživný. Například kobylky obsahují podobný obsah proteinů jako hovězí maso.
Zároveň je to i ekologičtější. Výzkumy ukázaly, že chov klasických mastných plemen může za 18% skleníkových emisí. Cože je daleko více, než mají producenti jedlých červů nebo cvrčků. Hmyz také potřebuje daleko méně prostoru a vody, než jsme doposud zvyklí. Zároveň produkují i daleko méně odpadů.

Konečně legální
Nemusíte se bát. Vaše pochoutka je i u nás již legální. Od 1. ledna 2018 je platí novela nařízení Evropského parlamentu a Rady, která legalizuje jedení hmyzu a hmyzích výrobků v České republice. Takže již nyní nám nic neschází, abychom lahodný hmyz zařadili na naše jídelníčky. Kde si takový hmyz obstarat? Rozhodně není nic jednoduššího, než vyrazit ven. Pokud ovšem nehodláte zapojit své lovecké instinkty, je možné si objednat sušený hmyz na internetu a prostě vyčkat, než Česká pošta udělá své.
Ne ale každý brouk je jedlý. Proto je lepší se obrátit na farmy, které se chovem brouků zabývají. Ale i kdyby jen jste se dostali někdy do takové fáze, že byste se ztratili v divočině českých lesů, je důležité si vybírat takový hmyz, který není bodavý a který nezáří všemi barvami.

KOUKNI SE  6 zaručených léků na kocovinu

Je zdravé jíst hmyz?
Odpověď z ní ano. Jednou opravdu velkou výhodou jedení hmyzu je jeho genetická odlišnost od lidí. Zatímco prasata mohou pro lidi představovat nebezpečí právě kvůli jejich genetickým podobnostem, u hmyzu přenášení a mutace onemocnění nehrozí. Hmyz je zkrátka od lidí velmi geneticky vzdálený.Výsledek obrázku pro moučný červ
Zároveň obsahují i velice dobré tuky, které lidské tělo potřebuje a vyžaduje. Třeba takový moučný červ obsahuje omega mastné kyseliny, které lidskému tělu velice dobře prospívají.
Co se týká výběru hmyzu, je to stejné jako s houbami. To co neznáme, prostě nejíme. Pokud budeme taková pravidla dodržovat, nemůže se nám nic stát.

A jak to vlastně chutná?
To je to oč tu běží. Možná že jen tato myšlenka nám brání přesedlat na hmyzí stravu. Třeba takoví mravenci mají sladkou oříškovou chuť, cvrčci a sarančata mají velmi jemnou chuť a snadno je chuťově přebije jiná ingredience, takže se dají skvěle kombinovat. Larvy vodního hmyzu připomínají rybu, termiti chutnají jako oříšky, housenky soumračníků jako škvarky a mouční červi jako celozrnný chléb.
Nic hrůzného na tom tedy není. Nikdo vás totiž nemůže nutit do toho, abyste hmyz jedli živý.Výsledek obrázku pro jedlý hmyz

Všichni jíme hmyz
Ačkoliv jste po celou dobu uvažovali nad tím, že pojídat hmyz není nic pro vás a pro nic za nic byste to neudělali, nejspíš vás vyvedu z omylu. Každý jsme již snědli mnoho hmyzu. V nevědomí spánku jsme si například pochutnali na malém pavoučkovi, nebo si hmyz vychutnali v kávě, čokoládě, nebo třešních. A když už jsme u třešní… Právě je sezóna. A kde nejlépe nacvičit pojídání hmyzu než s lahodnou … třešničkou na dortu?

KOUKNI SE  Proč je dobré jíst vnitřnosti

Zdena Kudová

Předchozí článekSpielberg pracuje na thrilleru ze studené války s bratry Coenovými
Následující článekNejšílenější konspirační teorie o celebritách

Komentuj

Vlož komentář
Vaše jméno

1 × 4 =