TIP: Mimo dosah masakru století

mimodosahDne 13. května 2005 se v Uzbekistánu ve městě Andižan udál vládou nařízený masakr, který měl údajně potlačit předcházející povstání islamistických radikálů. Střílelo se však i do neozbrojených civilistů, do žen a dětí. Přesný počet mrtvých není znám, mluví se ale až o několika tisících obětí.

Dodnes jsou vězněni a mučeni svědci masakru a lidé, kteří ho přežili a odmítli o něm mlčet. V Uzbekistánu panuje velmi brutální represivní režim, který odmítá touhy lidí po demokraticky smýšlející společnosti. Tajná policie zde má volnou ruku k páchání libovolných prohřešků proti lidským právům.

V knize Mimo dosah je jedním ze svědků masakru v Andižanu investigativní novinář Charlie Davis, který se vrací otřesený z Uzbekistánu se svou rodinou. Usadí se v Kalifornii a má v úmyslu se už nepouštět do dalších nebezpečí, aby neohrozil své nejbližší.

Julie věděla, že Charlieho bude to, co se jim přihodilo v Uzbekistánu, navždy pronásledovat. Dobrovolně obětovala veškeré vyšší ambice a spokojila se s „rozumným“ životem v Kalifornii. Ale jak tu teď ležela v posteli a pozorovala praskliny ve stropu, které se vinuly jako hadi, přistihla se, že ho viní za propast, která se mezi nimi vytvořila.  

Otřesený a zraněný je nejenom strašlivou událostí, ke které v Andižanu došlo, ale taky nevěrou své manželky Julie. Chtěl začít žít rodinný život, který skýtá méně vzrušení, ale také více bezpečí. Julie má však úplně jiné plány, nemá ani v úmyslu přestat s mileneckým vztahem, ani se jí nezamlouvá nový život v Kalifornii a jednoho dne, kdy má s dětmi jet sama do Disneylandu, se s nimi ztratí neznámo kam. Unesla snad děti ke svému milenci v Uzbekistánu? Nebo byla sama unesena? Každopádně se připravte na pořádnou akci, tato kniha vás úplně pohltí. 

Hank Steinberg – Mimo dosah. 2014. Nakladatelství Kniha Zlín. Str. 36

KOUKNI SE  Chaloupka na muřích nožkách je pohádka pro starší děti, co se po nocích rády bojí

PAVLA KAMEŠOVÁ

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

12 − eight =