Trailer: Mocný vládce Oz

Už za tři měsíce vtrhne do kin osoba, která se v prostředí amerických škol a školek zapsala za více jak jedno století jako nesmazatelný kult. Tou osobou není nikdo jiní než čaroděj Oz, pán stejnojmenné pohádkové říše. V březnu bude k vidění jeho poslední ztvárnění. Přestože film vzniká pod střechou studia Walt Disney, trailer slibuje vizuální podívanou i pro diváky s absolvovanou školní docházkou.

Čaroděj Oz se (nejen) do amerických domácností vkrádá od počátku 20. století hned dvěma způsoby: jako novela z pera L. Franka Bauma (1900) nebo skrze oz-great-powerful-james-francoobrazovku. Z té je nejznámější filmové zpracování úplně prvního svazku z původně čtrnáctidílné série. Čaroděj ze země Oz je léty prověřenou klasikou už od roku 1939. Mimo výše zmíněné dílo s Judy Garland v roli Dorotky je osoba Oze tak populární, že počet nejen filmových, televizních, ale i divadelních adaptací čítá v současnosti ne desítky, ale stovky. Odkazy na populární dětskou fantasy najde pozorný divák i ve snímcích jako je Matrix nebo Avatar.

Mocný vládce Oz předchází děj Baumovy prvotiny. Divák se tak seznámí s mocným Ozem ještě v době, kdy byl pouhým Oscarem Diggsem, cirkusovým kouzelníkem pochybných mravů, který se z uprášeného Kansasu dostane do země Oz. Tam si má užívat jen bohatství a slávy, dokud mu cestu nezkříží tři čarodějnice: Theodora, Evanora a Glinda. Oscar je tak nechtěně zatažen do problémů epických rozměrům, kterým je země Oz nucena čelit. Mladý kouzelník musí přijít na to, kdo je dobrý a kdo zlý předtím, než bude příliš pozdě.

KOUKNI SE  Hvězda seriálu Fauda Lior Raz bojuje proti Hamásu

Režie nejnovější výpravy do kouzelné země Oz se ujal Sam Raimi prověřený všemi třemi díly Spider-Mana. Do role Oze obsadil multifunkčního Jamese Franca, který má letošní diář přecpaný Oz-The-Great-and-Powerful-11k prasknutí a k vidění bude ještě minimálně pětkrát. Trio krásných a neméně mocných čarodějek tvoří Mila Kunis, Rachel Weisz a Michelle Williams. Hudbu k filmu nakonec složil Danny Elfman, přestože všechno dlouho svědčilo v pravý opak. Po spolupráci na Spider-Manovi se Elfman nechal slyšet, že by se raději vrátil k zaměstnání číšníka, než aby se u filmu znovu potkal s Raimim.

Na výsledek jejich spolupráce se ostatně můžete podívat v traileru.

V druhém si pak můžete připomenout slavnou adaptaci z roku 1939.

 

V českých kinech bude Mocný vládce Oz k vidění od 7. 3. 2013.

Zuzana Hofmanová

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

20 − 12 =