Recenze: Boží mágové přínáší poselství z minulosti

Graham Hancock je britský novinář a spisovatel, který se ve svých knihách zaměřuje na dávné civilizace a jejich odkaz, starověké mýty, přezkoumává  archeologické a astrologické údaje z mnulosti. Jedna z jeho mnoha teorií předpokládá propojení s  mateřskou kulturou, ze které vzešly všechny civilizace. Jeho kniha Otisky Božích prstů se stala bestsellerem a vyvolal bouřlivou diskuzi.  Kontroverzní myšlenky předkládá i ve své nejnovější knize Boží mágové, kterou čtenářům přináší nakladatelství Metafora.

Výsledek obrázku pro hancock graham

Graham Hancock našel v historické literatuře i archeologických nálezech dostatek argumentů pro své přesvědčení o dávné vyspělé civilizaci. Ta měla být zničena při dopadu komety před více jak 12 000 lety. Nositelé této dávné moudrosti po katastrofě cestovali po celém světě a pokoušeli se vzkřísit zaniklou civilizaci. Usadili se na klíčových místech – v Göbekli Tepe v Turecku, v Baalbeku v Libanonu, v egyptské Gíze, ve starověkém Sumeru, v Mexiku, Peru a  v Indonésii. Všude po nich zůstaly monumentální stavby, do kterých se pokusili zašifrovat informace pro následující generace. Své vzpomínky a poselství. Jeden úlomek zkázonosné komety putuje vesmírem a možná se znovu setká se Zemí…Obálka titulu Boží mágové

Graham Hancock rozhodně není oblíbencem moderních archeologů. Právě naopak. A netají se svým pohrdáním vůči jejich závěrům. To je patrné na mnoha místech knihy, kde o vědeckých závěrech a hypotézách hovoří značně ironicky a troufám si říct i pohrdavě. Zesměšňuje jejich bádání a výsledky, které prezentují coby fakta. Proti nim sebevědomě klade své domněnky, aniž by byť na okamžik připustil slepou uličku nebo nechal otázku otevřenou bez odpovědi. Ostře prezentuje svou teorii a nedává prostor čtenáři, aby sám posoudil předkládaná fakta. Klade otázky a neponechává nic náhodě. Dává rovnou odpovědi.

KOUKNI SE  Recenze: Jo Nesbo - Zatmění je jen pro silné povahy
Metafora

Autor sleduje důkazy a stopy po celém světě. Následuje dávné mágy do všech koutů, kam i je zavedly cesty. Umí čtenáře získat a nenechá ho nudit se nebo chviličku pochybovat. Čtenáře jistě potěší poměrně velké množství barevných fotografií dokreslující výklad. Stejně tak obsáhlá závěrečná poznámková část svědčí o poctivosti postupu Grahama Hancocka při pátrání po důkazech podporujících jeho teorii.

Rozhodně nevaří z vody. Množství argumentů skutečně zapadá do děravých archeologických teorií a temných míst legend. Čtenář, který je stoupencem těchto myšlenek, bude při čtení souhlasně přikyvovat. Ten, který se však zdráhá skočit autorovi na špek s každým slovem, bude se cítit místy násilně tlačen ke zdi. Graham Hancock nepřipouští odpor, nebo ještě hůř….že by na některou z otázek neznal odpověď. Urputná snaha o zesměšnění vědeckých poznatků je naprosto zbytečná. Naopak by prospělo popustit uzdu čtenářově fantazii. Nechť si pod tíhou faktů přemýšlí a konspiruje dle libosti sám.

Kniha jistě potěší všechny stoupence teorie o dávných vyspělých civilizací a jejich odkazu. Nabízí mnoho nových důkazů a zajímavých souvislostí, které ještě nebyly publikovány. Díky tomu je zajímavá i pro ty, kteří se o alternativní archeologické teorie zajímají. Autor si jde tvrdě za svým a svou tezi staví na solidních základech. Snad až příliš. Autor nehledá důkazy pro nalezení pravdy, ale pro svou teorii.

Kristina Doubravová

Boží mágové, Graham Hancock, Metafora, 2016

KOUKNI SE  Meg Masonov: trýzeň a touha

Knihu můžete zakoupit ZDE

PŘEHLED RECENZE
Hodnocení
7
recenze-bozi-magove-prinasi-poselstvi-z-minulostiBoží mágové putovali světem a dělali vše, co bylo v jejich silách, aby uchovali a rozdmýchali jiskru uhaslé civilizace.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

fifteen − eleven =