RECENZE: Zlaté hroty – povinná četba před olympiádou

Nakladatelství Práh připravilo pro všechny sportovně naladěné čtenáře obsáhlou publikaci Zlaté hroty.

Pokud jste fanoušci letních sportů, jistě se nemůžete dočkat letošních jednatřicátých olympijských her v brazilském Riu de Janeiru. Tahle kniha Vám pomůže zkrátit čekání.

Název jednoznačně napovídá, kterému sportu je věnován její obsah.  Atletika je právem označována za královnu sportů a hod oštěpem  je jednou z jejich nejnáročnějších disciplín. Češi mají obecně rádi sporty, ve kterých se našim sportovcům daří. V případě jejich dobrých výsledků se hrdě obklopují národními vlajkami a jsou schopni i přát úspěch druhému člověku. Jelikož v současné době Česká republika drží světový rekord v hodu oštěpem v mužské i ženské kategorii  a na olympiádě bude startovat jak Barbora Špotáková tak i Vítězslav Veselý, naše dvě současná želízka v ohni, je jasné, kterým směrem se bude upírat zrak českých diváků.

Petr Feldstein, uznávaný novinář a publicista, sestavil obsáhlou publikaci věnovanou čtyřem nejlepším českým oštěpařům, a to Daně Zátopkové, Janu Železnému, Barboře Špotákové a Vítězslavovi Veselému. Už jen fakt, že naše malá země má čtyři úspěšné medailisty v takto náročné a specifické sportovní disciplíně je důkazem, že publikace je na místě.

216523_big

Kniha obsahuje kromě nevyzpytatelných cest k úspěchu výše zmíněných čtyř sportovců i zajímavosti z jejich osobního života. Dozvíte se, co říkali rodiče Dany Ingorvé na nápadníka Emila, o alkoholových poklescích mladého Jana Železného, o punkovém období Báry Špotákové či o tom, proč Vítězslav Veselý skončil oštěpařskou kariéru v roce 2004.

KOUKNI SE  Chaloupka na muřích nožkách je pohádka pro starší děti, co se po nocích rády bojí
Práh

 

Dalo by se říct, že už jen kvůli některým fotografiím, které v knize najdeme, stojí za to si ji pořídit. Kromě těch zachycující významné sportovní okamžiky, nechybí ani ty z rodinných archivů. Dana Zátopková v roce 1952 při vítězném hodu na LOH v Helsinkách, malý Honzík Železný s tatínkem Jaroslavem, Barbora Špotáká zpívající s Lou Fanánkem Hagenem či Vítězslav Veselý v plavkách v roce 1993.

Posledních téměř sto stran knihy patří faktografickým přílohám. Najdeme v nich přehledy úspěšných českých a světových oštěpařů a oštěpařek, vývoje rekordů či tabulky medailistů. Mezi jednotlivými medailonky českých borců najdeme doplňující historické informace o vývoji disciplíny, změnách typu oštěpů či technice hodu.

Zlaté hroty jsou praktickou příručkou pro všechny příznivce tohoto sportu. Díky ní bude mít čtenář stále po ruce nejdůležitější informace a fotografie. Doufejme, že bude možné stále rozšiřovat její obsah o další úspěšné české oštěpaře.

Leona Šťávová

Zlaté hroty, Petr Feldstein, Práh, 2016

Kniha k zakoupení ZDE

PŘEHLED RECENZE
Hodnocení
8
recenze-povinna-cetba-pred-letosni-olympiadouZlaté hroty jsou praktickou příručkou pro všechny příznivce tohoto sportu. Díky ní bude mít čtenář stále po ruce nejdůležitější informace a fotografie.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

six + nine =