5 nejvoňavějších kuchařek pod stromeček

Adventní čas má mnoho vůní. Jedna příjemnější než druhá. A nejvíc to voní v kuchyni. Pokud nechcete jen mlsně všechna aroma nasávat, ale sami si blížící se svátky provonět, sáhněte po některé z kuchařek s chutí adventu. Kniha může být skvělým pomocníkem, ale i vánočním dárkem pod stromeček.

V úspěšné edici Apetit již vyšlo několik dílů s vánočními recepty. Letošní novinka s názvem Cukroví se věnuje svátečnímu pečivu v plném rozsahu. Netříští svou pozornost na ostatní pokrmy, štědrovečerní tabuli nebo silvestrovské mňamky. Co v ní ale určitě najdete, jsou nejrozmanitější recepty na cukroví. Nechybí notoricky známé a generacemi prověřené kousky. Pečené, nepečené, krémové i zdobené. Pak to vezmeme letem světem a ochutnáme, jak se peče jinde. Nechybí ani tipy na zdravé  a velmi netradiční cukroví. Jak už je dobrým zvykem v této edici, všechny recepty jsou prověřené a vypečené do detailu.

Ve směsi vánočních vůní je nejintenzivnější ta, kterou kuchyni propůjčí pečení medové perníčky. O těch ví všechno Petr Herynek,  Květa Korečková a Stanzel Jan. Veřte, že jde o Perníčky s láskou pečené. Tohle drobné pečivo mělo vždy výsadní postavení mezi ostatními. Právem patří mezí skvosty vánočního pečení. V téhle knize se dozvíte vše o historii perníčků včetně mnoha zajímavostí. Samozřejmě nechybí ani receptář s návody na rozličné druhy perníčků a jejich zdobení pro ty, kteří se nespokojí s cukrovým krajkováním. Perníčky jsou zkrátka symbolem Vánoc a s perníčkovou kuchařkou se dá voňavě usínat stejně jako kdysi nad pohádkou O Jeníčkovi a Mařence.

KOUKNI SE  Nejhorší parodie všech dob

Nejhorší okamžiky adventu jsou ty, kdy opravdu nemůžete přijít na ten pravý dárek pro někoho blízkého. Než koupit, co vám strčí pod nos první stánkař na adventních trzích, můžete někoho obdarovat vlastnoručně vyrobeným jedlým dárkem.  Na padesátku tipů přináší kniha Gabriele Gugetzerové. Originální jedlé dárky jsou pestrou směsicí nápadů. Zaručeně si vyberete, ať už chcete obdarovat masožravce, vegetariána nebo mlsnou kamarádku. Kniha je velmi inspirativní a vsadím se, že vás nad ní napadnou i další možnosti, jak udělat někomu radost jídlem. Dárky jsou nejen chutné, ale i originálně zabalené, takže zabijete dvě mouchy jednou ranou.

Pokud se chcete vejít do všech měkkých dárků, které vám Ježíšek naježí a zároveň pěstovat tradiční vánoční gaučink s mísou cukroví vedle, budete muset zapomenout na babiččiny křehotinky a žluťoučké linecké. Ne tak docela. Byt můžete vánočním pečením provonět i light. Odbornice na slovo vzatá Iva Veselá, připravila Zdravou vánoční kuchařku. Najdete v ní na šest desítek receptů na vánoční cukroví. Bonusem jsou zde ozkoušené suroviny, které pohodlně seženete i na českém trhu. Rovněž zde naleznete tipy a rady,jak tradiční vánoce odlehčit a zachovat si důstojnost při novoročním vážení.

A zakončíme tam, kde to všechno začalo: u Vrabce. Ne u moravského vrabce ani ne u španělského ptáčka. U Viléma Vrabce, který je největším mistrem kuchařem dvacátého století a jeho kuchařky se v rodinách předávají  z generace na generaci. Ač černobílé fotky mohou budit úsměv v porovnání s moderními kuchařkami,tahle vám zvedne kuchařské sebevědomí. Loni vyšla Velká česká kuchařka v reedici.   Kuchyň vám provoní celoročně poctivou kuchyní, kde využijete mnohdy již zapomenuté suroviny a neprávem opomíjené recepty. A nebo s ní můžete potěšit pod stromečkem některou hospodyňku, pokud její původní „vrabec“ zmizel na dně nějaké husté omáčky nebo byl půjčen a nevrácen tak, jak to u skutečně dobrých knih bývá.

KOUKNI SE  Knižní novinky za měsíc říjen

Kristina Doubravová

Komentuj

Vlož komentář
Vaše jméno

thirteen − 13 =