Recenze: Znalcem vína za 24 hodin! ANO, ANO, ANO!

Autorka se ve víně vyzná. S každým slovem máte pocit, že sedíte vedle opravdové odbornice. Chvíli mi trvalo si zvyknout na názvosloví, ale vinařský žargon najdete na konci knihy a vyplatí si ho očima projet ještě předtím, než začnete knihu Znalcem vína za 24 hodin  číst. Jancis Robinson je britská novinářka, spisovatelka a znalkyně vína. Ta britská grácie je znát z každého slova.

Je to opravdu rychlokurz základních znalostí?

Ano, je. V tomhle titul knihy rozhodně nelže a Znalcem vína za 24 hodin je opravdu útlou a příjemnou knížkou, u které lituji jediného. Velice by si zasloužila velký encyklopedický formát a řadu obrázků. Obrázků a fotografií vín, barev vín, ukázat přesně to, co autorka popisuje. Je to obrovská škoda, protože mnoho z toho, co se tu dočtete, si prostě musíte jenom představit nebo pátrat v paměti. A pokud nejste znalci vín, tak je to samozřejmě těžké. To je asi jediná výtka, která ale směřuje spíše k nakladatelství, než k autorce. Ta vytvořila perlu mezi vinařskými knihami pro laiky.  Na druhou stranu si lze tuto knihu vzít kdykoliv kamkoliv s sebou, třeba na dovolenou, což by se s dvoukilovou encyklopedií dělalo jen těžko. Takže je pak na čtenáři, jestli mu více vyhovuje spíše kapesní průvodcovský formát, v tom případě je tato kniha ideál!

Překvapilo mne množství drobných informací, které jsem vůbec nevěděla. Ať už praktických, tedy o tom, jaké jsou druhy vína, jak vůbec víno vzniká, jak se dělí, jak se uchovává, skladuje, jak ho máte otvírat, jestli jsou korkové špunty opravdu těmi lepšími (není to vždy nutné), a překvapilo mě i to, že autorka zase příliš neodsuzuje třeba plastové lahve, vlastně  v nich víno vydrží celkem dlouho nepoškozené (záleží na druhu), ale samozřejmě ta dobrá nebo archivní je nutné skladovat ve skle. Dozvěděla jsem se také něco o síření, mém oblíbeném tématu, protože v obchodech téměř není možné sehnat nesířené víno a odpracovat si skleničku vína astmatickým kašlem není zrovna součástí nějakého gurmánského požitku. Dobrou zprávou je, že vinaři se snaží od síření upouštět a že trend míří právě tímto směrem. Tak se možná i brzy dočkáme i u nás. Kniha totiž byla v Británii vydána také v letošním roce, takže informace v ní jsou tak čerstvé, jak jen mohou být.

KOUKNI SE  Knižní recenze: I pád se může proměnit v let

Ryzlink, Sauvignon, Rulandské šedé, Cabernet a mnoho dalších. Každému vínu tu věnuje autorka jeden rozsáhlý odstavec, jak vzniká, z jaké barvy hroznů, jak přesná je technologická výroba, odkud, z kterých oblastí jsou tato vína nejlepší, to všechno se tu dozvíte.  O síle vína, o obsahu alkoholu, typech a tvarech lahví… Praktická je také informace pro objednávání vína v restauraci. Tam není to nejdražší to nejlepší. A pokud nevíte, tak si nechte poradit. Číšníkům to podle autorky dělá velkou radost.z

Vlastně, milovník vína se zeptá… nechá si poradit. Nebude si za každou cenu ordinovat víno sám. No jistě, vždyť více názorů rozšiřuje obzory…

Najdete tu i mnoho zajímavých informací:

„Vína, která jsou schopná dalšího vývoje  na láhvi, mohou po bezprostředním naláhvování poněkud utrpět a být takříkajíc v šoku, proto se doporučuje nechat je na jeden až tři měsíce odležet, aby se víno zotavilo a stalo se opět výrazným a atraktivním…“

„Jedna věc, která může mít velký vliv na degustační zážitek, je také tloušťka skla. Čím tenčí je okraj sklenky a fajnovější nebroušené sklo bez ozdob, tím intimněji se s vínem budete cítit. Právě z tohoto důvodu se odborníci vyhýbají barevným, rytým, malovaným a broušeným tvarům…“

„A víte jak chutná „horké víno“? „Horké“ se říká vínu, které na patře vytváří pocit tepla, nebo dokonce palčivou dochuť v důsledku vysokého procenta alkoholu.“

Jen mě trochu mrzí, že ve speciální kapitole mezi světovými významnými vinařskými oblastmi je Česká republika opomíjena, ačkoliv mezi některými soupisy a druhy vín Čechy a Morava jsou, věděli jste, že podle Jancis Robinson máme skvělá šumivá vína a sekty?…

KOUKNI SE  Praha v románu Dana Browna zůstává magickou kulisou bez hloubky

Co mě však překvapilo, byla některá světová místa, která teprve mají vinařský potenciál. Třeba Sardinie…

„Tento suchý ostrov má obrovský potenciál, který se pomalu začíná realizovat. Jeho voňavé suché Vermentino se nyní kopíruje široko daleko. Mocné a opulentní víno evokující střelný prach, které pochází z hroznů kultivaru Carignano del Sulcis vypěstovaných  na jižním cípu Sardinie, je můj osobní favorit odrůdy Carigan.“

Grada

O autorce:

Jancis Robinson je britská novinářka, spisovatelka, autorka knih a televizních kurzů o víně, držitelka Řádu britského impéria, titulu Master of Wine a mnohých prestižních žurnalistických ocenění. Pravidelně přispívá svými články s vinařskou tématikou do Financial Times. V knize najdete také odkazy na další tituly, portály a encyklopedie, ve kterých se dozvíte více….

Vydalo nakladatelství Grada Publishing, 2016, www.grada.cz

Renata Petříčková

PŘEHLED RECENZE
Hodnocení
8
jancis-robinson-znalcem-vina-za-24-hodin-ano-ano-anoS každým slovem máte pocit, že sedíte vedle opravdové odbornice.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

12 − eight =