RECENZE: Šifra, která nikdy neměla být rozluštěna

Je tomu deset let, kdy čínský spisovatel Mai Jia vydal ve své domovině román Rozluštěno. Až nyní byl však přeložen do angličtiny a dal tak čtenářům po celém světě možnost nahlédnout do zcela odlišné kultury. Autor strávil 17 let u zpravodajské jednotky Čínské lidové osvobozenecké armády, kde si připadal izolovaný a přehlížený. Stejně jako hlavní postava jeho debutového románu. T’inčen Žung je jedincem stojícím na prahu geniality, excelentním matematikem i chorobným introvertem. A jedině on může rozlousknout šifru, která neměla být nikdy rozluštěna!

První část špionážního thrilleru Rozluštěno nás provází historií rodiny Žungových, bohatého rodu obchodníků se solí v jižní Číně. V 19. století se jeden člen slavného rodu vydává do Ameriky studovat vykládání snů. Místo toho ho však osloví matematika, kterou po sedmiletém studiu přiveze i do Číny. Zde zakládá velice slavnou školu, která umožňuje studium dokonce i ženám.

RozlustenoProsperita rodiny Žungových se po čase vytrácí do neznáma, zatímco škola získává výbornou pověst po celém světě. Jejím studentem se stane i T’inčen Žung, neuvěřitelně nadaný matematik s rysy autismu. Jeho nadání chce využít i excelentní matematik a profesor Jan Liseiwicz, který T’inčena naverbuje ke studiu této přírodní vědy v Americe. Studium v zahraničí zhatí politická situace ve světě, proto matematiku vyměňuje za umělou inteligenci. O jeho výjimečné schopnosti se začnou zajímat i tajné služby, které ho pomalými krůčky dovedou až k šifře známou pod názvem ‚Nachová‘. Tím se čím dál tím více samotářský T’inčen dostává hlouběji do špionážní sítě, ze které není cesta zpět.

KOUKNI SE  Chaloupka na muřích nožkách je pohádka pro starší děti, co se po nocích rády bojí

„Podle mě jsou všechny šifry jako živé organismy – jsou prodchnuté životem a navzájem spojené; šifry, které používáme a luštíme, jsou neviditelnými vlákny propojeny s šiframi, jenž s používaly v minulosti; navíc všechny šifry vznikly ve stejné době, jsou blízce příbuzné. Pokud chceme vyluštit nějakou novou šifru, řešení musíme hledat především v jejich předchůdkyních.“

Pomalé rozplétání tajemství odehrávajícího na podkladu prohlubování nepřátelství mezi USA a Čínou a zpřísnění pravidel komunistického státu skýtá hned několik překvapivých okamžiků. Vypravěč pátrá po klíčových svědcích, rekonstruuje T’inčenův život. Část příběhu je vyprávěna z úst těch, kteří geniálního matematika znali. Za pomoci bývalých učitelů, spolupracovníků, nadřízených i příbuzných se postupně dává dohromady skládačka T’inčenova samotářského života. Úryvky z jeho deníků pak jen lehce doplňují již tak spletitý příběh. Absenci přímé řeči nahrazují dlouhá vyprávění a hned několik skoků v čase, přesněji řečeno mezi lety 1940 až 1970.

Martinus

Příběh o osamělé duši v sobě nenese akční prvky jako knihy Dana Browna, nepřekypuje adrenalinem ani dějovostí. Hlavní postava v sobě skloubila zajímavou kombinaci loajality a nedůvěry, pocit sounáležitosti a identity. Autobiografické prvky střídá styl historických románů i rodinných ság. Celé břemeno příběhu je postaveno na ohromném množství detailů. Svět matematických géniů, pohled do světa tajných služeb i běžného života čínské společnosti. Psychologické analýzy postav střídá svět kryptografie vedoucí až k prahu šílenství. A je velmi těžké odhadnout hranici posedlosti.

KOUKNI SE  Recenze: Jo Nesbo - Zatmění je jen pro silné povahy

Rozluštěno je poutavým a vysoce neobvyklým příběhem. Ačkoli román opakovaně naráží na skryté pravdy, naťukává tajemství i svět tajných služeb, přesto není jasné, zda se jedná o jemnou satiru nebo komplexní alegorii. Mai Jia slibuje proniknutí do studia kryptografie, světa kódů a šifer. Ve finále však čtenář dostane o mnoho méně.

O autorovi: Mai Jia (pravým jménem Jiang Benhuaho) je nejprodávanějším čínským spisovatelem. Po ukončení své služby v Čínské lidové osvobozenecké armádě vystudoval Institut cizích jazyků a následně pokračoval ve studiu literatury v Ústavu umění. Své první prózy začal vydávat již v roce 1986. Do současnosti napsal hned několik románu a za román Rozluštěno mu byla udělena Národní cena za literaturu.

 

Mai Jia: Rozluštěno, Jota, 2014. 408 stran

ANETA WUNDERLICHOVÁ

Úvodní foto: Pixabay.com

 

PŘEHLED RECENZE
Hodnocení
6
sifra-ktera-nikdy-nemela-byt-rozlustenaJe tomu deset let, kdy čínský spisovatel Mai Jia vydal ve své domovině román Rozluštěno. Až nyní byl však přeložen do angličtiny a dal tak čtenářům po celém světě možnost nahlédnout do zcela odlišné kultury.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

13 − 9 =