Recenze: Karel IV. – mystik a čaroděj

Nakladatelství Alpress vydalo při příležitosti sedmistého výročí narození českého krále Karla IV. knihu s názvem Karel IV. – mystik a čaroděj. Autor Jan A. Novák se vydává po stopách tajemství již po několikáté. Že jde rozhodně o zkušeného spisovatele i badatele  svědčí již několik vydaných titulů s touto tematikou. Je bezesporu fascinován tajemnem skrytým mezi řádky českých dějin a hojně vyrůstajících z naší země.

Osobnost Karla IV. je dobře známá každému dítku školou povinnému. Osnovy i umělecká tvorba jsou mu věrny natolik, že i v dospělém věku si většina z nás uchovává v dobré paměti fakta z Karlova života stejně jako odkaz budoucím generacím. Nadevše je vyzdvihována jeho vzdělanost, politická obratnost, zbožnost, prozřetelnost a moudrost. Jeho schopnosti převyšovaly schopnosti tehdejších panovníků a dodnes budí obdiv. Jan A. Novák se ve své knize snaží představit tohoto vladaře především z té duchovní stránky. Skrývá totiž mnoho zajímavého.Karel IV. - mystik a čaroděj

Hned v úvodu autor pátrá po kořenech Karlovy zbožnosti. Jde skutečně do hloubky linie přemyslovské i lucemburské. Trpělivě objasňuje náboženské vlivy působící na královy předky i pozadí četných legend. Velkou energii věnuje i době samotné a společenským vlivům, které utvářely vhodné prostředí pro extrémy ve vnímání náboženských témat. Autor neopomíná ani důležité Karlovy souputníky jakým byl například Arnošt z Pardubic,nebo vizionář Cola di Rienzo.  Neopomíná ani podrobného zasvěcení do jejich životních příběhů.  Pomalu ale jistě se odvíjí, spojují a zase rozutíkají všechny cestičky, aby byly nakonec všechny svedeny ke Karlovu mysticismu. V tuto chvíli je víc než půlka knihy za námi. Ačkoliv jde zjevně o podstatná fakta, bez nichž by nebyl obraz dokonalý, jde to ztuha a vyprávění ztrácí na čtivosti a atraktivitě.  Mnoho suchopárných informací a letopočtů ubírá na rytmu celého vyprávění.

KOUKNI SE  Chaloupka na muřích nožkách je pohádka pro starší děti, co se po nocích rády bojí

Odměnou bude vytrvalému čtenáři následující část knihy. Zatímco v první půlce byl Karel IV. spíš pasivním příjemcem informací, vizí a zbožným vladařem, část druhá předsunuje jeho aktivní vystupování. Zde je již politikem, tvůrcem a stavitelem. Využívá svých znalostí a přesvědčení. Svým činům předává energii pomocí znalostí mystiky a snad i tajných věd. Zde je čarodějem.

Alpress

Velkým pozitivem je autorova otevřenost vůči všem teoriím a jejich podrobná znalost. Důkazům se věnuje ze všech úhlů publikovaných výkladů. Neopomíná archeoastronauty ani zednářské legendy. Uvádí přesvědčivé argumenty i protiargumenty. Pokud se neztotožní s žádnou nabízenou teorií, představí svou.  Má  jasný názor a umí ho vysvětlit. Uvádí ho v širokých souvislostech a podepřený argumenty. Nikomu svůj postoj nevnucuje. Ani v závěru knihy se nesnaží svou teorií vmanipulovat čtenáře někam, kde by ho chtěl mít. Naopak. S myšlenkou, že zaznělo vše, co mělo, opouští odkaz Karla IV., aby nechal působit slova, aby si každý utvořil vlastní představu.

Historický obraz krále Karla IV. nepředkládá s nekritickým obdivem a připouští jeho lidskost a s ní související omylnost. Na několika místech připomíná i stinné stránky jeho panování.  Ačkoliv by nám pro své jistě nadprůměrné schopnosti mohla být postava tohoto panovníka vzdálená, v knize Jana A. Nováka se tomu děje přesně naopak.

Autor zvolil jazyk populárně vědecký a nebojí se ani ironizujících poznámek a jemného humoru. Díky tomu je text nabitý historickými fakty stravitelný i pro čtenáře, který v letopočtech tápe nebo usíná.

KOUKNI SE  Recenze: Jo Nesbo - Zatmění je jen pro silné povahy

Výklad panovníkovy mysticky nezachází do fantaskních a těžko uvěřitelných bájí. Drží se faktů a předkládá je v netradičních souvislostech.  Jindy zas rozporuje zažité a obecně přijímané skutečnosti.  Snahou knihy není rozhodně otočit odkaz Karla IV. nebo obraz jeho osoby vzhůru nohama nebo ho jiným způsobem bulvarizovat. Jde spíš o přidání dalšího rozměru a barvy do celkové skládanky. O rozšíření kontextu vnímání jeho osoby. Karel IV. imponoval svým současníkům i generacím následovníků.

Jan A. Novák, nakladatelství  Alpress, 2016

Kristina Doubravová

Knihu můžete zakoupit zde.

Až do neděle 20.3.2016 do půlnoci můžete usilovat o jednu ze tří knih v naší soutěži.   

PŘEHLED RECENZE
Hodnocení
8
recenze-karel-iv-mystik-a-carodejNový pohled na panovníka, který v mnohém předčil svou dobu i své současníky.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

4 − three =