RECENZE: Pekařský učeň aneb umění dokonalého chleba

Z domácího pečení chleba se pomalu stává fenomén. Ovšem je pečení a pečení. Nasypat mouku ze supermarketu do domácí pekárny a čekat, dokud nevypadne hotový chleba, to umí kde kdo. Mezi amatéry a profesionály však zeje obrovská a hluboká propast. Pokud se vydáte na cestu touto propastí, přibližně uprostřed narazíte na knihu Pekařský učeň. Ideální pro ty, co nepečou profesionálně, ale mají na svůj chlebík trošku vyšší nároky.

71-pekarsky-ucen-obalka

Jestli se divíte, proč nakladatelství Kniha Zlín vydává kuchařky, tak se nedivte. I když v  této knize najdete recepty, měla by patřit spíše do knih o umění. Protože péci  chleba dobře a kvalitně je bezesporu mistrovské dílo.

Autor knihy Peter Reinhart si s chlebem láme hlavu celý život. Respektive, už dlouho si ji lámat nemusí, protože na chleba je uznávaným odborníkem široko daleko. Ale tak nějak pořád vymýšlí co a jak udělat, aby byl ten jeho pecen ještě lepší. Mimo chleba umí samozřejmě i ostatní pečivo, ale chleba je jaksi královskou disiplínou.

Jelikož Peter není lakomec, rád se o své umění a draze získané zkušenosti podělí. Jednak prostřednictvím této knihy a jednak svými hodinami v největší světové kulinářské škole na Rhode Islandu.

Kniha Zlín

Kniha přináší praktické informace o potřebných surovinách a nástrojích. Aby do řemesla pronikli i naprostí laici, nesmí chybět trocha teorie. I ta ovšem může být záživná, když je správně naservírovana. Nechybí 12 fází chleba, desítky názorných fotografií či 50 receptů na chleby z celého světa. To vše doplněno komentáři a radami.

KOUKNI SE  Recenze: Jo Nesbo - Zatmění je jen pro silné povahy

Kuchařek můžete přečíst desítky i vám někdo může ukázat, jak na věc. Ale skutečně si pečení chleba osvojíte pouze vlastními pokusy. A právě u chleba záleží na tolika drobných detailech, že by vám trvalo roky je všechny odhalit. O to větším zázrakem je kniha, ve které je všechno shrnuto.

„…chléb obvykle nejlépe chutná těsně po úplném vychladnutí. Přesně v tom okamžiku zmizí horko, které zastírá chuť, odpaří se vlhkost, čímž se zintenzivní chuť, a chléb je stále čerstvý, takže je jemný a chutná sametově.“

Kniha je napsáná velmi čtivě a lidsky. Dá se považovat za motivující i pro ty, kteří nikdy žádný chleba neupečou. I poměrně odborné rady jsou vysvětlovány citlivě a trpělivě. Autorovi záleží na tom, zda se vám recept povede. Při čtení některých instrukcí, si připadáte jako dítko, na které rodič chrlí instrukce ve snaze ochránit ho před nepříjemnostmi – „…a nezapomneň deštník, bude pršet!“ Skoro jsem měla nutkání hledat doslov s mobilním číslem na autora a poznámkou: „V případě nouze volejte kdykoliv.“

„Předtím, než se do některého receptu, pustíte, si prosím udělejte čas na přečtení předchozích částí, abychom si byli jistí, že pokud jde o terminologii, koncepty a teorie, jsme všichni na jedné lodi.“

Při listování touto knihou se vám budou sbíhat sliny a také si budete jisti, že máte ruce a tváře umazané od mouky. Nemusíte doma péct chleba, ale obávám se, že tuhle knihu doma mít musíte. Už jen pro tu chlebovou vůni, která se z ní šíří. Doufám, že ji cítíte i při čtení těchto řádků.

KOUKNI SE  RECENZE KNIHY: Gerhard Klügl jako průkopník aura chirurgie

Leona Šťávová

Peter Reinhart, Kniha Zlín 2016

Knihu můžete zakoupit zde.

PŘEHLED RECENZE
Hodnocení
8
recenze-pekarsky-ucen-aneb-umeni-dokonaleho-chlebaNemusíte doma péct chleba, ale obávám se, že tuhle knihu doma mít musíte.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

3 − two =