Nechte kapry zabít!

K Vánocům patří již tradičně prodej živých kaprů, podle veterináře Jiřího Žáka je však s touto tradicí spoutána řada zvyků, které znamenají pro tyto sladkovodní ryby zbytečný stres, vyčerpání i utrpení. Apeluje proto, aby lidé kapry nenosili v igelitových taškách, nenechávali je plavat ve vaně či je nevypouštěli „na svobodu“.

Veterinář uznává, že lze těžko tradici prodeje živých kaprů zakázat, lidé by však podle něj měli zvážit, zdali mají možnost zajistit kaprům přiměřené podmínky, v opačném případě pak přemýšlet, zda je není lepší nechat usmrtit přímo u prodejce. „Kapr samotný před usmrcením a zpracováním často prochází poměrně značným stresem. Měli bychom si uvědomit, že kapr vnímá, dokáže cítit bolest i stres, a proto bychom měli dbát, aby s ním bylo zacházeno šetrně a s respektem, jako s každým živým tvorem,“ uvedl na svém Facebooku Žák.

Utrpení pro kapry podle něj znamená i přenášení v igelitových taškách a následný pobyt kapra ve vaně. „(Igelitové tašky) se doslova přilepí na těla ryb a znemožňují jim otevírat ústa a pohybovat skřelemi. Kvůli tomu se ryba doslova dusí za živa. Prostředí vany a chlorované pitné vody není v žádném případě vhodné prostředí pro život stresem, transportem a hladem vyčerpané sladkovodní ryby,“ uvedl Jiří Žák.

Stejně tak mají lidé zapomenout na vypouštění kaprů „na svobodu“. „Vypuštění vánočního kapra zpět do přírody by mělo být již přežitkem, nikoli tradicí,“ napsal veterinář s tím, že po absolvování celé „anabáze“ z přirozeného prostředí do prodejních kádí a nakonec až do vany spotřebitele „není rozhodně fyzicky připraven na vypuštění do svého přirozeného prostředí, i když v tom lidé mohou vidět dobrý úmysl“. Podle něj to pro většinu kaprů znamená „jistou a krutou smrt absolutním vyčerpáním“.

KOUKNI SE  Dělená strava jako způsob řešení zažívacích potíží

CHB

Komentuj

Vlož komentář
Vaše jméno

five × five =