JUSTFEST – nové příchutě Brna ze všech koutů světa

Gastronomické nožky moravské metropole zrychlují a opět dohání tempo našeho hlavního města. Už nějakou dobu se každou druhou sobotu v měsíci otevřou vrata Malé Ameriky, kde se jako Kolumbus můžete vydat za poznáním toho, čemu se říká chuťový ráj. Ráj, kde se shromažďují spřízněné duše, které měly jedinečný a lahodný nápad, které mají odvahu tento nápad naservírovat na papírové tácky, zabalit do krásných skleniček a originálních pytlíků nebo nalít do kelímků a poslat do světa. Pod jednou střechou se tak shromažďují domácí, poctivé, exotické i moravské, zdravé i hříšné speciality a především extrémní porce energie, která září z očí prodejců, jež jsou mnohdy živoucí reklamou na to, že sny jsou pouze sny, dokud si neoblečete zástěru, neobětujete přebytek volného času a klidný spánek a nezariskujete. Food Park je zkrátka přehlídkou lidí, co dělají něco, o čem jsou přesvědčení a o čem velmi rychle přesvědčí i vaše žaludky, ze kterých, ač tomu mnozí nevěří, vede přímá cesta do naší duše. Bosh Festival na Riviéře, Extrem Food Festival v Lužánkách, 5. ročník Špilberk Food Festivalu v režii těch nejlepších brněnských restaurací, a další menší gastronomické „svátky“ v Brně jsou jedlým důkazem toho, že pomalu všichni nejíme, abychom žili, ale jíme, abychom žili kvalitní a naplno prožívaný život.WP_20160430_13_47_45_Pro

Jednou z akcí, která se, doufejme, do budoucna stane další příjemnou moravskou tradicí, byl i festival Ochutnej Svět, prezentovaný jako největší přehlídka mezinárodní gastronomie na Moravě a zrealizovaný na jedničku s anýzovou hvězdičkou. Poslední dubnový víkend se Malá Amerika ponořila do vůní z různých kontinentů – se zavřenýma očima a vnímavými chuťovými pohárky se mohli návštěvníci postupně přenést z kořeněné Asie do země excelentních hamburgerů, Ameriky, až k prosluněným chutím Itálie, Španělska nebo Chorvatska. Venkovní prostory se zaplnily stany a proměnily v plejádu malých ochutnávek velkých pokladů nejrůznějších kuchyní. Hned u vchodu vítalo příchozí Ô-Kén-Kô se svým vietnamským menu – skvělé závitky, rýžový dezert nebo polévka Phở bò naladily mnohé i na další výlet do základů vietnamské gastronomie, který nabídly Vietnamské bagety.

KOUKNI SE  Co to je permakultura a jak na ni?

Klub cestovatelů servíroval kromě bezchybného hummusu, naprosto dokonalého salátu z červené řepy, jogurtu a tahini, plněných lilků a jiných arabských a indických pochoutek i hmyzí speciality, které se bezesporu staly největší výzvou festivalu. S kokosovým ořechem od Mladého kokosu, s táckem s nakrájenými cizokrajnými a běžně nedostupnými ovocnými plody, s vůní indické chany masaly za zády a čajovým obřadem přímo před očima se staly věže Petrova jediným důkazem, který připomínal, že jsme ještě neopustili gastronomickou náruč Brna. Před stanem s domácí Paellou bylo velmi snadné zavzpomínat na letní dovolenou na plážích středozemního moře, stejně jako u Olympie, která tentokrát ukázala ty největší perly Řecka v podobě plněných oliv a fíků, grilovaných mořských plodů a dokonalých salátů s artyčoky a parmazánem, tygřími krevetami nebo s krůtím masem, avokádem, chřestem a vejci. Sýrová lodička převážející sýrové poklady s lahodnou sklenkou proseca výborně ladily se slunečným počasím, které udělalo z „Ochutnej svět“ akci, které zkrátka nechybělo vůbec nic.WP_20160430_12_16_12_Pro

Velká fronta u jednoho z největších hitů tohoto Food Festivalu – Čerstvé zmrzliny připravované „na minutku“ na mrazící pánvi – byla jediným místem, kde si člověk musel trochu déle počkat. Jinak se dostalo na všechny a všude. Francouzské suzette od La Bouché, čokoláda od Chocolate Hill, vietnamský pudink, tradiční české Delikatesky, jejichž cheesecaky, pusinky a roztomilé plněné houstičky už zná skoro celé Brno, ale i filipínský BIKO (koláč z lepkavé rýže) osladily život nejedné duši, stejně jako výborná free atmosféra okolo borců z Prague  Jerk Station díky jejich malé karibské grilovací párty, kterou rozjeli u svého originálního vozu.

KOUKNI SE  Léčivé a magické účinky stromů
DSC_0127
FOTO: JustFest

Celý moderovaný den provázel program vyplněný třeba rychlokurzem sushi, tipy na nejlepší burger, cooking show s hmyzem, hudebními i tanečními vystoupeními, aktivitami pro děti a především přednáškami s cestovatelskou tematikou od CK Kudrny. JUSTFEST – Ochutnej svět tak nebyl jen o ochutnávání, ale i poznávání a sbližování kultur a ukázal, že jídlo spojuje a může tak ztratit mylně přisuzovanou povrchní tvář. Vnitřní prostory osídlili již známí prodejci Food parků, ale i nováčci, kteří všem s radostí zabalili kousek JUSTFESTU i na cestu domů. Vůně úžasného olivového oleje s příchutí pomerančů od Olivac.eu, bulharské a maďarské speciality, Zdraví z Islandu a Biosueňo se španělskou nabídkou ocenil snad každý, kdo hledal něco neobvyklého, pravého a originálního. České ghíčko, Fajna pasta, dezerty od Momenty a Sýry s duší zase potěšily nás všechny, co jsme si již zvykli na moravskou kvalitu a stálý přísun hmatatelné a ochutnatelné radosti.

JUSTFEST je jednoznačně jednou z nejlepších a nejlevnějších letenek do zemí, které nás lákají, zajímají, fascinují a inspirují – ať už svými národními pokrmy nebo svojí spiritualitou a kulturou, která je nám občas i přes tisíce kilometrů velice blízká. Moravská vína, která nemohla chybět, a především (převážně české) ruce, které všechno uvařily a připravily, připomněly, že je krásné cestovat za (nejen gurmánskými) zážitky a za sebou samým a zároveň se vracet tam, kde je vlastně všechno, co máme rádi a kam čas od času zavítá (skoro) celý svět.

KOUKNI SE  Tradiční i neobvyklé vánoční bramborové saláty

WP_20160430_12_55_47_Pro

Děkujeme organizátorce Daně Drásalové a přejeme (si) další úspěšnou organizaci!

 

Blanka Datinská

 

http://www.justfest.cz/

 

 

 

 

 

 

 

Předchozí článekRecenze: Belmondo – nesmrtelný kaskadér lidských duší a srdcí
Následující článekRECENZE: Památná místa Járy Cimrmana

Komentuj

Vlož komentář
Vaše jméno

14 + eleven =