Jak se stravovala krásná Sissi?

Krásu rakouské císařovny a korunované uherské královny Alžběty Bavorské, známé též pod přezdívkou Sissi, obdivují lidé po mnoho let. Její štíhlá postava (o výšce 172 cm, váze 50 kg a obvodu pasu 40 cm) dala vzniknout mnoha dohadům, které tvrdí, že se jednalo o historicky první případ anorexie.
Alžběta si svou váhu velmi pečlivě hlídala a kontrolovala si ji pravidelně třikrát denně. Ta nikdy nepřesáhla hodnotu 55 kg. V případě, že přece jen přibrala nějaké to deko navíc, neváhala okamžitě nastolit různá drastická opatření. Jak se tedy krásná Sissi stravovala?

Císařovna byla při vybírání jídla velmi náročná. Jedla především čerstvé potraviny a u živočišné stravy si vybírala pouze ty nejlepší kusy zvířat.

 Byla výbornou znalkyní bylin, které si velmi ráda dopřávala. Nejraději z nich měla šalvěj, černý bez, jalovec, měsíček, pampelišky a další divoké hořké bylinky.

Nejčastěji jedla silné vývary připravené z kuřecího, hovězího, srnčího a koroptvího masa. Dále pila speciální červenou šťávu, která se vyráběla z šesti kilogramů nejlepšího hovězího masa. Ve své stravě také hojně využívala vejce. Jejím zamilovaným pokrmem byla maďarská roštěnka a sklenka vína. Přestože nejedla téměř žádný cukr, mezi její nejoblíbenější dezerty patřil jablečný štrúdl.

Sissi byla velkou milovnicí nejrůznějších diet. Díky své posedlosti vosím pasem jich vyzkoušela nespočetné množství. Celé týdny pila pouze minerálku, jedla jen směs z bílků a soli, spávala ve vlhkých zábalech na bocích či pila pouze kravské mléko. Při této poslední dietě si své krávy brala s sebou i na své cesty lodí. Zvířata zde bohužel trpěla mořskou nemocí a mléko tak nedojila.

KOUKNI SE  Nejšílenější diety světa

Císařovna vždy jedla jen velmi málo a svůj lehký jídelníček doplňovala gymnastikou, jízdou na koni a dlouhými, náročnými túrami.

Autor: Zdeňka Kudová

Komentuj

Vlož komentář
Vaše jméno

1 × 1 =