TIP: Zdravě a syrově

syrova_kucharkaNV7.inddKuchařka, která mne naučila vyrábět svěží makové mléko a chuťově fascinující mandlové máslo. Raw food, syrová strava se stává fenoménem dnešní doby. Kuchařku Radmily Zrůstkové považuji za jedinečnou tím, že ji autorka pojala naplno v českých poměrech. Žádná nedostupná exotika, ostatně doplňků, které dotváří chuťovou vytříbenost, je jen pár. Do zdravé výživy jsem se vypravila pouze pro sezamovou pastu tahini a pro sojovou omáčku s názvem tamari.  A to všechno ostatně použijete s přehledem i v normální kuchyni, nejen té vitariánské.

Spíše je to o zkoušení nových ingrediencí.

A nápad.

A o ten se postará paní Radka!

Úžasná autorka ví, jak nalákat snad všechny generace. I když… mě si okamžitě dostala obrovskou hravostí s jakou tvoří ze surovin, jež jsou podle zásad živé stravy. Nic se nevaří, maximálně pouze suší na nejvíce 42 °C.  Vše je šťavnaté, křupavé a plné života. Možná znáte smoothies, první vlaštovky. I na ty tady najdete spoustu tipů, nejvíce mne dostalo různé ochucování, ale základ knihy tvoří opravdu pevné a krásné recepty. Budete strouhat, krouhat, krájet a mixovat. Máčet a míchat a vytvářet naprosto objevné chutě!  Zamilovala jsem si krém vytvořený z máčených kešu oříšků, kdo by řekl, že namočené  oříšky se změní v úžasně hladký krém.

Jak jiná je chuť namočených oříšků nebo slunečnicových semínek!

Kniha je praktickou, lákavou a platnou biblí pro každého, kdo chce s vitariánstvím vážně začít nebo jeho základy teprve proniká. Autorka nikomu nic nenutí, naopak… jen ukazuje. Ukazuje, jak se v kuchyni rozvinul její umělecký duch a v neposlední řadě i zlepšilo zdraví.  Poskytuje v knize fundovaný pohled na vitariánství, jaké jsou  jeho výhody a přikládá ke všemu ještě i názory svých přátel, lékařů a Jaroslava Duška, který s tímto stylem stravování má také své zkušenosti.  A který kdysi s velkým obdivem a údivem ochutnal cuketové špagety. A tím to všechno začalo.

KOUKNI SE  Nástěnný kalendář: Miluj svůj život 2024

Kniha je velice přehledná

Jednotlivé recepty jsou rozděleny do jara, léta, podzimu a zimy, takže můžete být okamžitě inspirováni podle toho, jaké roční období právě je. Velké fotografie jsou lákavé na pohled a sliny se jen sbíhají. Nazvala bych celou publikaci praktickým průvodcem syrového „vaření“, či spíše kuchyňského tvoření, protože po jejím přečtení nejenže budete vědět (téměř) všechno, ale budete trpět neodolatelnou chutí něco vyzkoušet.

A na závěr ještě jedno: Zkusila jsem to, a báječná výhoda je v tom, že nádobí není připálené, nepřiměřeně mastné nebo zapáchající a tak mytí nádobí je hračkou a bezvadně rychlým procesem. Och, ta úleva.

Vzhůru do vitariánství!

O autorce:
Radmila Zrůstková je výtvarnice a návrhářka. O zdravý životní styl se zajímá desítky let a po vlastní mimořádné zdravotní zkušenosti se dlouhodobě s nadšením věnuje raw food stravování. Žije v Okrouhlé u Nového Boru, kde má svůj ateliér a organizuje kurzy syrové stravy a společenské večeře.

Přiznám se, že na jednu takovou večeři nebo dokonce kurz bych se ráda přihlásila. Moje tvořivá kuchyňská duše by se vyřádila. O to víc, že při tomto vaření nemusíte vůbec zapínat sporák!

Vydalo nakladatelství Eminent, 2014, www.eminent.cz

RENATA PETŘÍČKOVÁ

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

2 − 1 =