Recenze: Radčina kuchařka bez lepku 2 je trochu nedovařená

Po dvou letech od vydání Radčiny kuchařky bez lepku se na pulty českých knihkupectví dostává již druhá kuchařka této vyznavačky zdravého bezlepkového stravování Radky Vrzalové – Radčina kuchařka bez lepku 2. Kuchařka, která svým čtenářům radí, jak chutně a zdravě navařit pro celou rodinu bez lepku, vajec a mléka.

Asi si říkáte, že po vynechání tolika základních surovin snad ani nelze uvařit pořádné a lahodné jídlo, ale Radka vás hned v úvodu své knihy vyvede z omylu. Všem skeptikům ukazuje, že uvařit bezlepkové jídlo mnohdy nezabere příliš mnoho času a výsledek stojí opravdu za to. Čtenáři tak s novou kuchařkou dostávají další nálož rad a receptů, které si jistě rychle oblíbí a zařadí je pravidelně do svého jídelníčku (např. různé druhy hummusu).

Radka Vrzalová se o potraviny vždy hodně zajímala, jak sama říká v úvodu své knihy. Nicméně ty bezlepkové se staly součástí jejího života až

ve chvíli, kdy byla jejímu dítěti diagnostikována celiakie. Stalo se to v době, kdy výběr bezlepkových potravin na českém trhu nebyl příliš bohatý. Tak se sama pustila do vaření, pečení, smažení. A bez lepku.

GRADA

Kniha je šikovně a logicky rozdělena do několika kapitol podle typu jídla. Radka nám zkušeně radí, jak si při bezlepkové dietě poradit s přípravou snídaní a svačinek, pečiva, polévek, hlavních jídel, sladkých i slaných zákusků a svátečních jídel. Dokonce se jí podařilo přenést do světa bez lepku i jídla velice tradiční (jak sama autorka uvádí „inovace z prababiččiny kuchařky“), o kterých bychom si nikdy nemysleli, že jdou připravit i bezlepkově.

KOUKNI SE  RECENZE: Kosmonaut z Čech pro Američany

Recepty jsou psány srozumitelně a zejména s některými (např. s pomazánkami a polévkami) si poradí i úplný začátečník. Nicméně, ne všechny recepty jsou tak úplně snadné (např. moučníky či hlavní jídla). U jednotlivých jídel pak postrádáme přehlednou informaci o náročnosti daného receptu. A to jak z hlediska surovin, času i kulinářských dovedností. Naopak, co u receptů rozhodně nechybí, je na první pohled viditelná ikona s alergenem, který daný pokrm neobsahuje.

Lze říci, že kniha sleduje trend posledních let spočívající v přípravě tradičních jídel netradičně, nově a nealergicky. Kniha si tak své čtenáře jistě najde a to nejen mezi celiaky.

Nezbytnou součástí všech moderních kuchařek jsou také fotografie jed

notlivých jídel. Dokonce se nebojím říci, že je to u tohoto typu publikace to první, co čtenáře zaujme. A v tom druhá Radčina kuchařka silně pokulhává. Při listování knihou mne na první pohled žádný pokrm nezlákal k tomu, abych jej sama vyzkoušela. A myslím si, že rozhodně nebudu jediná.

Do příští kuchařky bych tedy autorce poradila, aby vizuální stránce své knihy věnovala více pozornosti, aby její čtenáři měli chuť si podle těch báječně sepsaných receptů něco uvařit.

Kateřina Valentová

 

Ing. Radka Vrzalová: Radčina kuchařka bez lepku 2 Se spoustou rad a receptů i bez mléka a vajec,  2017, 248 stran.

Knihu můžete zakoupit ZDE

Úvodní foto:https://www.proalergiky.cz/magazin/clanek/prave-vychazi-radcina-kucharka-bez-lepku

 

 

Komentuj

Vlož komentář
Vaše jméno