Petra Pospěchová je novinářka, která se dlouhodobě věnuje tématu gastronomie. Přispívá do kulinářských rubrik Lidových novin, Reportéru a MF Dnes. Před třemi lety jí vyšla kuchařka regionálních receptů. Našla se nejen v dobrém jídle, ale i v horských túrách. Své dvě životní vášně nyní spojila v jedno v Outdoorové kuchařce, kterou vydala ve spolupráci s nakladatelstvím Smart Press.
Stejně jako si žádá vysokohorská túra pečlivou přípravu, i ve své kuchařce Petra Pospěchová věnovala bezmála třetinu knihy přípravě nezbytných pomůcek. V jednotlivých kapitolách pak porovnává výhody a nevýhody nejčastějších typů nádobí, vařičů nebo lahví na vodu. Pozornost věnuje i domácí přípravě a výběru surovin. Otevírá zde poměrně široké téma, které rozhodně nelze vyčerpat tak, jak by si zasloužilo. V začátečníkovi nebo méně zkušeném trekerovi však může tato část knihy evokovat poměrně zásadní otázky, na které je třeba hledat odpověď před výpravou.
Mezi surovinami se snaží nabídnout chutné alternativy vhodné pro vaření v přírodě. Tipy na nákupy nás kupodivu nezavedou do speciálních prodejen outdoorového vybavení ale do asijských obchůdků a prodejen zdravé výživy. V nich nachází dostatek výrazných a originálních chutí slibujících kulinářské nebe za patnáct minut.
Právě onu čtvrt hodinku a nic víc. Autorka má kopce i hory v nohách a ví, jak je důležité neztrácet čas dlouhou a náročnou přípravou jídla. Zároveň se snaží nabídnout chutné, rychlé, lehké a výživné recepty pro všechny, kteří se nechtějí spokojit s instantními polévkami a konzervami. Bez ohledu na to, zda se nacházíte v Himalájích nebo pod stanem v Jeseníkách.
Zajímavá je část věnovaná historii. Zde autorka porovnává stravování himálajských výprav v průběhu let. Přínosné a zábavné jsou postřehy a vzpomínky zkušených horolezců. Povzbudivý je fakt, že i ti nejslavnější své jídelníčky během výprav ladili metodou pokusu a omylu. Mnohdy bouřlivých střevních omylů.
Smart PressNa pět desítek receptů je rozděleno do několika kapitol: Jednodenní výšlap s dětmi, snídaně, Víkendové přechody hor, Letní treky a Zimní treky.
Klíčovým momentem tohoto naprosto jednoduchého a přitom velmi zábavného pokrmu je správná hustota těsta. Nebojte se přidat mouku, nic není větší otrava než těsto kapající z klacku do ohně. Než se pustíte do pečení, posypte připravené hady mákem, kmínem nebo třeba sezamovým semínkem: záleží jen na vaší momentální chuti.
Co budete potřebovat pro čtyřčlennou rodinu (na svačinu):
- 500 g polohrubé mouky
- vodu
- 4 lžíce sádla
- 3 lžíce máku
- sůl
1. Sádlo rozpusťte v ešusu. Přidejte k němu mouku smíchanou se dvěma špetkami soli a postupně přilévejte vodu tak, aby vzniklo těsto pevné, ale hladké. Nechte chvíli stát a zatím očistěte klacky na opékání: hodí se spíš silnější.
2. Z těsta odtrhávejte kousky a dělejte z nich tenčí válečky. Ty pak spirálovitě naviňte na klacky. Konce založte tak, aby držely i během otáčení.
3. Hada potřete vodou, posypte mákem či kmínem a postupným otáčením nad mírným ohněm upečte.
V receptech nejde jen o suchopárný výčet surovin a stručný popis postupu. Ten je okořeněn autorčinými humornými glosami, zkušenostmi a vzpomínkami. Samozřejmostí jsou i tipy na sezonní obměny, možné alternativy a další kombinace ingrediencí. Na každé stránce je tak patrné, že jde o recepty odzkoušené, promyšlené a že je psal někdo, kdo je na treku jako doma. Petra Pospěchová zkrátka ví, o čem mluví.
V knize nehledejte návod na přežití v divočině ani jakousi příručku zálesáka. Mohlo by být sice zajímavé moci se během túry plnohodnotně do sytosti napást, ale tady nejde o žádnou partyzánštinu. Úspěch je v domácí přípravě, díky které se dá na víkendovém výšlapu stejně jako několikatýdenním pochodu jíst chutně a pestře.
Kniha se snaží být skutečně vyčerpávajícím zdrojem informací. To je trochu zbytečné, protože mnohá témata zkrátka nelze odbýt několika stranami a klidně tak mohly získat větší prostor další recepty. Výkladový slovníček pojmů je poměrně zbytečný, protože těch několik málo pojmů, u kterých skutečně hrozí, že jejich podstata zůstane čtenáři utajena, mohlo být s klidem objasněno v rámci pracovního postupu u jednotlivých receptů.
Outdoorová kuchařka Petry Pospěchové je každopádně inspirativní. Úspěch přinese i tomu, kdo za běžných okolností u sporáku zrovna nevyniká šikovností a nápady. A provoní víkend v přírodě s dětmi stejně jako hřebenovou túru.
Kristina Doubravová
Outdoorová kuchařka, Petra Pospěchová, Smart Press, 2016
Knihu můžete zakoupit ZDE