Recenze: Outdoorová kuchařka

Petra Pospěchová je novinářka, která se dlouhodobě věnuje tématu gastronomie. Přispívá do kulinářských rubrik Lidových novin, Reportéru a MF Dnes. Před třemi lety jí vyšla kuchařka regionálních receptů. Našla se nejen v dobrém jídle, ale i v horských túrách. Své dvě životní vášně nyní spojila v jedno v Outdoorové kuchařce, kterou vydala ve spolupráci s nakladatelstvím Smart Press.outdoorova-kucharka-petra-pospechova-04-720x1024

Stejně jako si žádá vysokohorská túra pečlivou přípravu, i ve své kuchařce Petra Pospěchová věnovala bezmála třetinu knihy přípravě nezbytných pomůcek. V jednotlivých kapitolách pak porovnává výhody a nevýhody nejčastějších typů nádobí, vařičů nebo lahví na vodu. Pozornost věnuje i domácí přípravě a výběru surovin. Otevírá zde poměrně široké téma, které rozhodně nelze vyčerpat tak, jak by si zasloužilo. V začátečníkovi nebo méně zkušeném  trekerovi však může tato část knihy evokovat poměrně zásadní otázky, na které je třeba hledat odpověď před výpravou.

03-683x1024

 

Mezi surovinami se snaží nabídnout chutné alternativy vhodné pro vaření v přírodě. Tipy na nákupy nás kupodivu nezavedou do speciálních prodejen outdoorového vybavení ale do asijských obchůdků a prodejen zdravé výživy. V nich nachází dostatek výrazných a originálních chutí slibujících kulinářské nebe za patnáct minut.

Právě onu čtvrt hodinku a nic víc. Autorka má kopce i hory v nohách a ví, jak je důležité neztrácet čas dlouhou a náročnou přípravou jídla. Zároveň se snaží nabídnout chutné, rychlé, lehké a výživné recepty pro všechny, kteří se nechtějí spokojit s instantními polévkami a konzervami. Bez ohledu na to, zda se nacházíte v Himalájích nebo pod stanem v Jeseníkách.

KOUKNI SE  3 nejlepší recepty pro zpracování rakytníku

Zajímavá je část věnovaná historii. Zde autorka porovnává stravování himálajských výprav v průběhu let. Přínosné a zábavné jsou postřehy a vzpomínky zkušených horolezců. Povzbudivý je fakt, že i ti nejslavnější své jídelníčky během výprav ladili metodou pokusu a omylu. Mnohdy bouřlivých střevních omylů.

Smart Press

Na pět desítek receptů je rozděleno do několika kapitol: Jednodenní výšlap s dětmi, snídaně, Víkendové přechody hor, Letní treky a Zimní treky.

Klíčovým momentem tohoto naprosto jednoduchého a přitom velmi zábavného pokrmu je správná hustota těsta. Nebojte se přidat mouku, nic není větší otrava než těsto kapající z klacku do ohně. Než se pustíte do pečení, posypte připravené hady mákem, kmínem nebo třeba sezamovým semínkem: záleží jen na vaší momentální chuti.

Co budete potřebovat pro čtyřčlennou rodinu (na svačinu):

  • 500 g polohrubé mouky
  • vodu
  • 4 lžíce sádla
  • 3 lžíce máku
  • sůl

 

1. Sádlo rozpusťte v ešusu. Přidejte k němu mouku smíchanou se dvěma špetkami soli a postupně přilévejte vodu tak, aby vzniklo těsto pevné, ale hladké. Nechte chvíli stát a zatím očistěte klacky na opékání: hodí se spíš silnější.

2. Z těsta odtrhávejte kousky a dělejte z nich tenčí válečky. Ty pak spirálovitě naviňte na klacky. Konce založte tak, aby držely i během otáčení.

3. Hada potřete vodou, posypte mákem či kmínem a postupným otáčením nad mírným ohněm upečte.

V receptech nejde jen o suchopárný výčet surovin a stručný popis postupu. Ten  je okořeněn autorčinými humornými  glosami, zkušenostmi a vzpomínkami. Samozřejmostí jsou i tipy na sezonní obměny, možné alternativy a další kombinace ingrediencí.  Na každé stránce je tak patrné, že jde o recepty odzkoušené, promyšlené a že je psal někdo, kdo je na treku jako doma. Petra Pospěchová zkrátka ví, o čem mluví.

KOUKNI SE  Když chcete psa, je lepší pořídit si psa nebo fenu?

1508193_hadi-z-chleboveho-testa_image_620 (1)

V knize nehledejte návod na přežití v divočině ani jakousi příručku zálesáka. Mohlo by být sice zajímavé moci se během túry plnohodnotně do sytosti napást, ale tady nejde o žádnou partyzánštinu. Úspěch je v domácí přípravě, díky které se dá na víkendovém výšlapu stejně jako několikatýdenním pochodu jíst chutně a pestře.

Kniha se snaží být skutečně vyčerpávajícím zdrojem informací. To je trochu zbytečné, protože mnohá témata zkrátka nelze odbýt několika stranami a klidně tak mohly získat větší prostor další recepty.  Výkladový slovníček pojmů  je poměrně zbytečný, protože těch několik málo pojmů, u kterých skutečně hrozí, že jejich podstata zůstane čtenáři utajena, mohlo být s klidem objasněno v rámci pracovního postupu u jednotlivých receptů.

Outdoorová kuchařka Petry Pospěchové je každopádně inspirativní. Úspěch přinese i tomu, kdo za běžných okolností u sporáku zrovna nevyniká šikovností a nápady. A provoní víkend v přírodě s dětmi stejně jako hřebenovou túru.

 

Kristina Doubravová

Outdoorová kuchařka, Petra Pospěchová, Smart Press, 2016

Knihu můžete zakoupit ZDE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

2 × 2 =