Mýty o stravě podle Margit

Mýty o stravě neustále přežívají i přes snahu mnoha odborníků na zdravý životní styl a stravu. Největší podíl na tom mají média, zejména ta internetová. Margit Slimáková je na poli zdraví populární rádkyní už desítky let, byť na to vůbec nevypadá. Je stále plná energie a elánu a hlavně neustále šíří osvětu, ať už prostřednictvím vlastní praxe, nebo na besedách ke své knize Velmi osobní kniha o zdraví.

Mýtus č. 1: když mám hodně pohybu, je jedno, co jím

Autoři kuchyřek a tzv. hubnoucích knížek s oblibou píší, že nevadí, když si dáme nezdravé jídlo – fastfood nebo domácí smažený sýr s tatarkou. Hlavní je mít větší výdej energie, takzvaně to jídlo vyběhat. Margit Slimáková nesouhlasí. Nezdravé jídlo nejde vyběhat a vždycky se na stavu našeho zdraví odrazí. Navíc energie z potravy se může v těle zpracovat různě a my si nemůžeme vybrat, jestli se má zrovna tahle energie uložit do tukových zásob, do svalů nebo spotřebovat při pohybu.

Mýtus č. 2: Smoothie je pro naše zdraví lepší než sníst ovoce či zeleninu jen tak

Protože se mixováním narušuje struktura vlákniny, je pak při zažívání méně účinná, než když si sníme ovoce či zeleninu v celku. Navíc ovocná smoothies obsahují fruktózu, jejíž pověst „zdravého cukru“ není právě zasloužená.

Mýtus č. 3: Diabetici by měli jíst co nejméně tuků a naopak hodně sacharidů

Doporučená strava pro diabetiky se bohužel dědí již po desetiletí a zcela ignoruje novější poznatky o tom, co diabetikům skutečně prospívá. Cukrovka 2. typu je dnes braná jako nevyléčitelná, ale to je zejména kvůli špatným stravovacím doporučením. Margit (a nejen ona) doporučuje opak: více kvalitních tuků a vyhýbat se sacharidům. Řadě diabetiků právě tento postup umožnil držet cukrovku pod kontrolou a dokonce ji potlačit.

KOUKNI SE  5 fantastických drinků slavných fantasy a sci-fi sérií

Mýtus č. 4: Sója je automaticky zdravá

V přístupu k tomuto mýtu není Margit nijak osamocená. Sóje je lepší se vyhýbat, pokud ovšem není fermentovaná. Zkvašená sója, ideálně v kombinaci s přirozeně zkvašenou zeleninou, je velmi stravitelná a podporuje střevní mikrobiom, o němž se v posledních letech hodně píše jako o základu veškerého zdraví.

Mýtus č. 5: Snídaně je vždy základ

Není nutné bezpodmínečně vždy snídat. V noci během spánku se přirozeně postíme a je možné jednou nebo dvakrát týdně tento přirozený půst prodloužit a vynechat buď večeři nebo snídani. Tělo tak neupadá do stereotypu a startuje nové procesy. Když se držíme stále v zajetých kolejích, tělo si na ně zvykne a např. přestane spalovat tolik tuků, kolik dříve. Je tedy zcela v pořádku jednou za čas zvyky obměnit, a tento půldenní půst je k tomu ideální.

Všechny rady a vyvrácené mýty je ale třeba přizpůsobit naší vlastní situaci – věku, zdravotnímu stavu, životnímu stylu atd. Ne každá rada je vhodná pro všechny. Pro více informací o Margit a jejích zkušenostech doporučuji její knihu Velmi osobní kniha o zdraví (Bizbooks).

Úvodní foto: Pixabay

Sandra Procházková

Komentuj

Vlož komentář
Vaše jméno