Knižní nej: 10 nejchutnějších kuchařek

Jídlo je nezbytná potřeba, ale i vášeň. A stejně tak vaření doma nemusí být jen způsobem jak ušetřit, ale i životním stylem. Pochutnáte si, zachováte štíhlou linii a uděláte něco pro své zdraví. Aby vám k tomu nechyběla inspirace, vybrala jsem pro vás z naší nabídky kuchařky, se kterými nemůžete šlápnout vedle.

Cukrfree JANINA ČERNÁ

Po letech boje s poruchami příjmu potravy, zkoušení všech možných i nemožných, bezpečných i nebezpečných diet a extrémního cvičení se Janina Černá rozhodla udělat radikální krok a zbavit se závislosti na cukru. Úspěchy se dostavily již po osmi týdnech a tak o změně svého životního stylu začala psát blog. Z receptů, které si na něm čtenáři oblíbili sestavila kuchařku, jejímž mottem je, že život bez cukru není obyčejná dieta, ale životní styl.

VÍCE O KNIZE

Velká kuchařka Čech a Moravy – ROMAN VANĚK

Roman Vaněk působící v Pražském kulinářském institutu si v českých kuchařských končinách vybudoval velmi dobré jméno. I já jeho kuchařky zbožňuji a těžko jsem z nich vybírala jednu (moje oblíbené jsou i Snadno a rychle a Klenoty klasické evropské kuchyně). Jsou přehledně zpracované, recepty velmi dobře popsané, takže podle nich uvaří dobře i naprosté trdlo. Pokud ještě žádnou z jeho knih nemáte, pořiďte si tuto souhrnnou. Je v ní celkem 431 receptů seřazených do 23 kapitol. Všechno jsou to recepty z klasické české a moravské kuchyně a většinu z nich už vydal ve svých předchozích kuchařkách.

VÍCE O KNIZE

 

Nová biokuchařka Hanky Zemanové – 80 nových receptů! – HANA ZEMANOVÁ

Už v roce 2006 zvítězila Hanka Zemanová se svojí biokuchařskou v soutěži Nejlepší kuchařská kniha roku. Prvního vydání Biokuchařky se prodalo 23 000 kusů! Protože však tato kuchařka neobsahuje pouze recepty, ale i kontakty, odkazy na ekologická zemědělství, farmáře, zajímavé bio-projekty apod., přepracovala a aktualizovala ji. A k tomu přidala i 80 nových receptů (v původním vydání jich bylo 60). Tato kuchařka potěší každého, kdo se zajímá o výživu a zdravý životní styl. Autorka si na ní dala opravdu záležet a její práce je vidět – kniha obsahuje i praktického průvodce nakupováním, pravidla podle kterých je možné rozpoznat potraviny vysoké kvality, doporučení na konkrténí výrobky i přehled biopotravin na trhu. Navíc i spoustu krásných fotek. Tohle kuchařské dílo opravdu nestačí vypůjčit si v knihovně!

KOUKNI SE  Nejprodávanější knihy měsíce května

VÍCE O KNIZE

 

Kuchařka ze Svatojánu – EVA FRANCOVÁ

Blogerka a výtvarnice na volné noze Eva Francová s rodinou žije ve Svatojánském Újezdu u Jičína, kde se ve vší ženskosti stará o zachování tepla rodinného krbu. A tento životní styl se snaží předat dál ve své kuchařce. Ta obsahuje spoustu bezmasých pokrmů v dobře napsaných a jednoduchých receptech z běžně dostupných surovin. Mimo to i povídací kapitoly se zajímavými myšlenkami, autorce totiž nejde jen o obyčejný žvanec, jde o to, uvařit dobře, tak aby se nasytilo tělo i mysl. Tento díl její kuchařky je ideální pro ty, kteří chtějí trochu ozdravit svoje pokrmy, ale nemají chuť pouštět se do nějakých diet či exotických jídel.

VÍCE O KNIZE

 

Kuchařka pro dceru – JANA FLORENTÝNA ZATLOUKALOVÁ

Kuchařka Jany Florentýna Zatloukalové je tak populární, že už se dočkala pátého vydání. Není divu. Je v ní 185 vyzkoušených receptů, které se vám povedou hned při prvním vaření. Jsou totiž výborně popsány – autorka připravila velice návodné postupy, které zvládne pochopit i absolutní začátečník. Seznámí vás se základy vaření, technologickými postupy a to tak podrobně, až někdy máte pocit, že vlastně stojí u vás v kuchyni, kouká vám pod ruce a vysvětluje, co máte a nemáte dělat. S vtipem vás upozorní na nějčastější chyby. V receptech je obsažena spousta detailů, ale i zajímavé a poučné povídání. Jestli však máte rádi stručné a jednoduché vyjadřování, zvolte z našeho výběru raději jinou knihu.

KOUKNI SE  Nejprodávanější knihy měsíce září

VÍCE O KNIZE

 

Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby – MARTIN ŠKODA

V době napsání této knihy bylo jejímu autorovi 17 let. Možná i proto je tato kuchařka svěží, napsaná pro autorovi vrstevníky, s ohledem na jejich potřeby a možnosti. Je vhodná pro začátečníky, zkušení kuchaři v ní však mohou najít řadu originálních nápadů a ‚zlepšováků‘. Nechybí ani komentáře z cest a k cestám za gastronomií. Kapitoly jsou řazeny podle situací, ve kterých se mladí lidé mohou nalézat a jež si žádají doplnit jídlem. Tak například jídlo na cestu, jídlo při kocovině, jídlo na okouzlení druhého. Každý recept je doplněn i vhodným songem, který má doladit atmosféru při vaření. Celá kniha má velmi originální design, možná i proto byla zvolena jako nejkrásnější kniha v roce 2010.

VÍE O KNIZE

Deník Dity P. – Kuchařka – DITA PECHÁČKOVÁ

Bývalá šéfredaktorka časopisu o vaření Apetit, vedoucí magazínu Albert v kuchyni, autorka vyšívaného porcelánu nebo hvězda seriálu o vaření České televize. Dita Pecháčková není jen kuchařka. Její recepty jsou obohaceny o příběhy celé rodiny, vyprávění o jejím životě a lásce k vaření. Kuchařka posloužila jako předloha k výše zmíněnému televiznímu seriálu, ale v tištěné podobě má jedno velké plus – nádherné fotografie. Jsou krásně velké. Což je ale zároveň i nevýhoda, kuchařka má poněkud nezvyklý a nepraktický formát. Její první vydání mělo navíc problémy s vazbou, ty jsou již naštěstí zažehnány, dotisk je kvalitnější.

VÍCE O KNIZE

 

Vaříme podle Herbáře – 200 receptů a rad pro zdraví a inspiraci – WINTEROVÁ KATEŘINA, RYBOVÁ LINDA 

Další kuchařkou, ke které zároveň existuje i pořad České televize je Herbář hereček Lindy Rybové a Kateřiny Winterové. Ty svou knihu i pořad založily na tradiční moudrosti našich babiček. Obsahují tak tipy, recepty a rady jak pracovat s bylinkami nejen v kuchyni a jak je využít pro zraví celé rodiny. Jejich recepty jsou generacemi ověřené, v moderním světě použitelné. Suroviny pro své vaření berou hlavně ze zahrádky nebo divoké přírody. Jejich hlavním mottem je zdravě, chutně a bez chemie. Mimo jídla vám poradí jak si připravit léčivé přípravky a přírodní kosmetiku. Snaží se přinést inspiraci, která ale funguje i v normální domácnosti. Hlásají tak trochu návrat ke kořenům, protože jsou odpůrkyně fast foodů, polotovarů a nekvalitních surovin. Kniha obsahuje i praktickou část o sběru a zpracování bylin, jejich výčet a charakteristiku.

KOUKNI SE  5 opravdu nejlepších kuchařek pro začátečníky

VÍCE O KNIZE

 

Chuť domácí kuchyně – NIGELLA LAWSON

Nigella Lawson je anglická hvězda televizního vaření, která je nezřídka označována za lepšího Jamieho Olivera. Narozdíl o předešlých kuchařek z mého výběru její recepty nejsou zdravé a přestože má domácí kuchyni v názvu, často si při vaření nějakým tím prefabrikovaným kouskem vypomůže. Její recepty jsou ale neodolatené. Jsou moderní i tradičně anglické. Nabízí varianty k zakousnutí pro děti a pro nečekanou návštěvu. Ze 190 receptů obsažených v knize jich 60 uvaříte do 30 minut. Nigella Lawson je kreativní, zároveň je ale i šetrná. Nedojedené zbytky lze použít do dalších receptů a tak je koncipována i její kniha – recepty na sebe logicky navazují.

VÍCE O KNIZE

 

Lahodně s Ellou: džusy a smoothies pro každý den

ELLA WOODWARD, ZUZANA DYKOVÁ Kdo by neznal Ellu Woodwardovou – úspěšnou blogerku, která se kvůli svým zdravotním problémům vrhla na extrémně zdravou stravu. Tato menší kniha je první z Elliny plánované série chutných, výživných a superrychlých pokrmů. Obsahuje 30 nových receptů. Suroviny, které v ní používá jsou výhradně rostlinného původu a jsou lehce dostupné i v našich končinách – viz například lahodné hruškovo-borůvkové smoothie. Kniha je kapesního formátu a je velmi pěkně zpracovaná.

VÍCE O KNIZE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

11 + 5 =