Karolína vydává pokračování své úspěšné kuchařky

Knihu můžete zakoupit v e-shopu Dobre-knihy.cz

Tato kniha navazuje na první, velice úspěšnou, kuchařku Karolíny Kamberské – Karolína, domácí kuchařka – i na její stejnojmenný populární pořad na TV Prima. Šest přehledných kapitol nabízí prověřená a nápaditá jídla pro všední i sváteční den a různé životní situace. Jídlo je pro Karolínu jistotou, která přináší do života radost – a to i tehdy, když na vás jinak dopadá hromada starostí. Proto tuto kuchařku nazvala příznačně Štěstí z kuchyně. Inspiraci pro své recepty Karolína hledá nejčastěji v tradiční české kuchyni, ráda vychází z kuchařek z období první republiky, rozhlíží se ale i po kuchyních našich sousedů a pro nápady se občas vypraví i dál, hlavně na jih, který na nás středoevropany působí tak blahodárně… Tradiční recepty ráda přetváří do lehčí a moderní podoby, ale vždy s respektem k jejich kouzlu. Karolíniny recepty jsou přehledné, jednoduché a praktické a jsou tak lákavou inspirací pro zkušené i začínající domácí kuchařky i kuchaře. Karolína považuje dobré domácí jídlo za jeden z mála záchytných bodů v dnešním divokém světě, kde je jen máloco pevné a stabilní. “Sejděte se doma a uvařte si něco dobrého”, navrhuje všem, kteří mají pocit, že se na ně valí samé problémy. S pomocí jejích receptů i nezkušení kuchaři zjistí, jak snadné a hřejivé je přinést svým milým lidem Štěstí z kuchyně.

Dobré knihy

Kořenový krém s filátky pečeného candáta

Kořenový krém. Zní to trochu tajuplně, že? Člověk by si představil nějaké jídlo z přírodní kuchyně, využívající rostliny nakopané někde v džungli. Ve skutečnosti tato polévka využívá běžnou kořenovou zeleninu, ale způsobem, který je neobvyklý, prostý a velmi lahodný. Když krém doplníte filetem z dobré čerstvé ryby, vznikne luxusní varianta rybí polévky, kterou bych se vůbec nezdráhala podávat i na Vánoce… Candát je do polévky skvělá volba, ale přece jen není tak snadno dostupný. Věřte, že s filetem bílé tresky bude kořenový krém také dokonalý.

KOUKNI SE  Podzimní knižní novinky

Postup

1. V hrnci opékejte na másle plátky celeru, petržele a mrkve. Když se zelenina začne zabarvovat (asi po 10 minutách), přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a dále opékejte do změknutí. Posypte kořením a cukrem, zamíchejte a osmahněte. Zalijte cca litrem vody, osolte, opepřete a vařte cca 10 – 15 minut zcela doměkka.

2. Stáhněte z ohně a polévku v hrnci rozmixujte dohladka ponorným mixérem. Přilijte smetanu a je-li třeba, povolte polévku trochou vody. Nechte přejít varem, dochuťte a vypněte.

3. Rybí filet osolte, opepřete a z obou stran opečte na pánvi na olivovém oleji. Nejdříve ho opékejte kůži dolů a cca po 3 minutách (podle výšky masa) ho otočte a minutu až dvě dopečte. Vypněte sporák a maso podle chuti zakápněte citronovou šťávou. Filet rozdělte na větší lupínky (vločky) a odstraňte případné kůstky.

4. Polévku nalijte do talířů, rozdělte na ni vločky rybího masa, ozdobte petrželkou, čerstvým pepřem a zakápněte olivovým olejem z pánve.

 

autorka článku: Daniela Slouková Recová

Pro zakoupení knihy klikněte ZDE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

twenty − 17 =