Kam v Praze na burger? Průvodce burger restauracemi v Praze

Když jsem byl malej, jezdili jsme na chatu do Štěchovic u Prahy. Každej pátek byly k vidění na autobusovým nádraží Na Knížecí pozoruhodný věci. Část cestujících tvořili trampové s liščíma ocasama na stetsonech, s čutorama plnýma rumu visícíma u pasu, celý oblečení do urousaných maskáčů, s kytarama visícíma přes záda. Taková Amerika po česku. Amerika trochu falešná, ale taky něčím kouzelná. Bylo to v době, kdy ožíval duch trampingu po 40 hnijícího v závětří reálnýho socialismu. A stejně jako trampové u ohňů zpívali o černý Alabamě a bednách od whiskey (nebo spíš bourbonu), aniž by věděli jaká je pravá americká realita, čeští kuchaři se začali pokoušet o světovou kuchyni. S větším či menším úspěchem. A co je typickým americkým produktem? Přece hamburger. Mnoho knedlíkuchtivých vlastenců pohrdalo tímto americkým symbolem, kusem masa v housce. Pro mnoho ale začal hamburger symbolizovat Ameriku více než onen liščí ocas na kovbojským klobouku. A tito se nespokojili s umělým produktem známé americké firmy, u jejíhož rozmachu stál Američan českého původu Ray Kroc (jehož otec emigroval do USA z Břasů u Plzně), který v roce 1954 koupil devátou frančízu z řetězce bratrů Richarda a Maurice McDonaldových a v roce 1961 celý řetězec za 2,7 miliónů dolarů. Kroc dal vzniknout impériu a sám se dostal na seznam časopisu Time jako jeden ze 100 nejdůležitějších osobností 20. století. Kroc ovšem pouze šikovně využil zájem o tento produkt, který vzniknul zhruba ve druhé polovině 19. století. Své jméno získal stejně jako frankfurter sausage nebo wiener sausage, a to podle místopisného názvu – jména druhého největšího německého města Hamburk.

Zatímco liščích ocasů můžeme vidět čím dál tím méně (bohudík!), burgerů (což je označení pro produkt s různými typy masa – vepřové, krůtí, klokaní, jehněčí, losí, sobí, zvěřina, ale i produkt vegetariánský) bohudík stále více. Zejména v posledních dvou letech obliba burgerů raketově vzrostla a kromě specializovaných restaurací jako např. Dish, můžete dostat burger (v různé kvalitě) v mnoha běžných restauracích. A je to právě kvantita nad kvalitou, která momentálně na burgerové scéně převládá. Není totiž burger jako burger.

THE TAVERN

tavern-venekTrendem posledních let je kromě farmářských trhů a všudypřítomného hipsterství snaha o oživení a opětovné nastartování kulinářského života v České republice, po desetiletí deformovaného socialistickými normami a nedostatkem surovin. Po počátečních křečích a urputných snahách let devadesátých přišla léta nultá, kdy bylo do frenetické snahy o dohnání západní Evropy (a několika východoevropských výjimek) vlito sedativum v podobě pořadů o vaření, snahy o produkci a podporu lokálních zdrojů potravin a snahy učit se od zaběhnutých podniků v sofistikovaném zahraničí. A věci se začaly hýbat!

V posledních letech přibyla v našem hlavním městě spousta podniků, barů a hospod, kde berou zákazníka opravdu jako zákazníka a kde jde majitelům a zapáleným kuchařům (sbohem kuchaři Svatopluku! Konečně táhneš!) o kvalitní přípravu, suroviny a výsledný pokrm. Jedním z takovýchto podniků je bezesporu i The Tavern, sídlící v Chopinově ulici 26 na pomezí pražských Vinohrad a Žižkova, což je místo strategické nejen z důvodu dobré dopravní obslužnosti, ale zejména díky početné anglo-americké komunitě takzvaných expats, která mnoha podnikům v těchto čtvrtích dává neopakovatelný ráz a náladu.

The Tavern (z latinského taberna, což znamenalo obchod nebo hostinec a bylo převzalo to staré angličtiny jako pojmenování hospody, kde se podávalo víno, zatímco pivo se podávalo v tzv. public houses – pubs, kterýžto výraz slovo taverna postupem času převálcoval), zvenčí nenápadná a vevnitř poměrně malá evokuje přístavní lokál z knih R.L. Stevensona, a to i přes absenci tradičních námořnických artefaktů jako je kotva, pruhované tričko či záchranný kruh. The Tavern vás dostane svojí nedělní, mírně ospalou atmosférou, ve které vám bude dobře. Kdo však není ospalý, je obsluha, která je stejně jako jídlo kvalitní, nevtíravá a milá.

Jelikož se The Tavern zaměřuje na burgery, vyzkoušel jsem při své návštěvě dva: Grilled Mushroom, Onion & Swiss burger (169 Kč), a poté Tav Cheeseburger Deluxe burger (189 Kč). Jako přílohu jsem si vybral hranolky Tav Mix do košíku, s burgerem za 45 Kč a salát Coleslaw za lidových 25 Kč. Za pár korun si můžete svůj burger dozdobit např. papričkami jalapeňos, cheddarem nebo modrým sýrem. Ceny se mohou zdát poněkud vyšší než je u burgerů zvykem, ale věřte, že po dojezení nebudete mít pocit, že vás někdo obral a na těch pár desetikorun navíc si ani nevzpomenete.

Obatavern-uvnitř burgery byly připraveny z českého hovězího masa, krásně upraveného na medium. Houska byla opečená z obou stran, díky čemuž se burgery nerozpadly a ingredience neměly tendence utíkat. Grilled Mushroom, Onion & Swiss burger měl jemnou chuť, cibule nepřebíjela chuť ostatních ingrediencí, a mnou přidané jalapaňos nezpůsobily požár v dutině ústní. Houby byly jemně osolené, nebyly ani žužlavé, ale ani tuhé, perfektně doplnily majonézu, rozumnou porci opečené cibule a chuť samotného masa. Jelikož na meny není uvedena gramáž masa, odhadl jsem ji na standardních 150g, což společně s hranolky (kupovanými) a coleslawem (domácím) bohatě stačilo. Tav Cheesburger Deluxe burger byl oproti prvnímu posuzovanému „vlhčí“, ne že by se rozblemcával, ale bylo v něm více „mokrého“, a to vynikají Tav Fry omáčka a hořčice. Ovšem díky dobře připravené domácí housce vše drželo pohromadě, chuť byla vyvážená, maso dobře propečené na medium (udělají vám ho zde dle vašeho přání). Burgery jsou servírovány v plastových košíčcích, což je očividně odkaz na počátky tohoto podniku, který začínal jako stánkový prodej burgerů na různých kulturních a společenských akcích. Porce není taková, že byste se nemohli další dvě hodiny hnout, ale dobře vás zasytí.

Místní burgery lze zapít točeným Ježkem 11kou za 39 Kč, Plzní (55 Kč) nebo nealkoholickými nápoji. V The Tavern si můžete ale pochutnat třeba na koktejlech, v meny mě upoutala např. Vodka Skinny B*tch za 99 Kč.

Chcete-li strávit příjemný večer ve skorocentru Prahy, The Tavern vás nezklame. Ale udělejte si raději rezervaci, protože do podniku bude na stopro chodit čím dál tím více lidí.

Adresa: The Tavern, Chopinova 26, Praha 2
Webové stránky: http://www.thetavern.cz/
Otevírací doba: úterý 17-22 hodin, středa- neděle 11.30- 22 hodin

 

+ výborné ingredience
+ nejen oku lahodící úprava burgerů
+ servis a prostředí
– pro někoho možná trochu vyšší ceny

Celkové hodnocení: 95%

 

BBQ u Davida

bbq-u-davida_3Jedním z mých cestovatelských snů vždy bylo projet Route 66. Vyrazit z Chicaga a pomalu se nechat unášet americkou krajinou přes Oklahomu nebo Nové Mexiko až do Los Angeles a po cestě přespávat v motelech (bez mumifikovaných matek a Normana Batese) a jíst podél dálnic v pravých amerických dinerech (kde vám obtloustlá dáma středního věku doleje filter coffee přímo z konvice). Přesně na tento sen jsem si vzpomněl, když jsem vyjel (místo z Chicaga) z Vršovic do Uhříněvsi. Teplo bylo jako v Los Angeles, kde proslulá Route 66 končí a v ulici Přátelství 81 mě přivítala přesně taková restaurace, jakou jsem si pro svoji cestu Amerikou představoval. BBQ u Davida. Slovo BBQ můžete nahradit slovy Barbecue, Bar-B-Q, Barbeque nebo Barbie. Původ slova není zcela jasný, má se však za to, že pochází ze slova barabicu, které v jazyce indiánských kmenů Timicua a Taíno znamená posvátné ohniště. Ve světě je tento způsob přípravy pokrmů formou grilování na otevřeném nebo uzavřeném grilu velice populární, k nám se dostal přes anglosaské země až nedávno. Ke správnému bbq se používá dřevěné uhlí nebo speciální dřevo na uzení.

KOUKNI SE  Kopřivy jsou zázračně léčivé byliny, neničte je

BBQ u Davida je stejně speciální jako pojem barbecue. Restaurace má charisma a atmosféru. Na zdech plakáty starých i novějších amerických filmů a komiksů, na stole role ubrousků a jednoduché, přesné a přehledné meny. Pokud do nás v televizních pořadech o vaření cpou jako mantru: nekomplikujte jídelní lístky, tady to platí dvojnásob a vůbec to není na škodu. Majitel a šéfkuchař David má jídelní lístek promyšlený. Příjemným překvapením je nabídka amerických hotdogů (á 38 Kč), které jsou i díky ceně ideálním partnerem výborné Plzně (á 35Kč). Šéfkuchař si také vyhrál s přílohami, kde kromě obligátních hranolek najdete např. kukuřičný klas s máslem, bramborovou kaši s hovězí šťávou nebo bbq fazole. Kromě masožravců, kteří si dále mohou pochutnat na steacích nebo bbq žebírkách, se nají i býložravci, kteří si mohou vybrat ve vegetariánské sekci.

bbq u davidaObjednal jsem si tedy Bacon Burger (155 Kč bez přílohy), jeden z 6 nabízených burgerů, a mezitím si vychutnávat místní atmosféru, kterou výrazně podpořil i Elvis linoucí se z reproduktorů.

A jestliže nezklamala atmosféra, nezklamal pak ani Bacon Burger. Výborná houska, která si udržela všechny své dobré vlastnosti po celou dobu konzumace, opečená z obou stran, nelámající se, decentně posypaná seznamem. Hrubozrná horčiče dodala hovězímu masu říz a zde dělaná bbq omáčka celý zážitek jen podtrhla. Maso samotné mělo správnou konzistenci, uvnitř lehce růžové, bylo akorát silné a v housce „drželo“, což není bohužel v našich zeměpisných šířkách ani délkách obvyklé. Často se totiž kuchařům stane, že se z burgeru stane jakýsi nevzhledný bobek, vykukující ze všech stran na strávníka a využívající hned první moment k útěku na talíř/stůl/klín/zem. Klasická váha 200g bohatě stačila, chuť byla vyrovnaná, příjemná.

BBQ u Davida se nepyšní domácími hranolky, ale to není na závadu, protože ty servírované jsou dobře přichystané a je jich dostatek. Prostě trocha Ameriky v Uhříněvsi.

 

Adresa: BBQ u Davida, ul. Přátelství 81, Uhříněves
Webové stránky: http://www.bbqudavida.cz/
Otevírací doba: pondělí- sobota 12-23 hodin, neděle 12-17 hodin, zahrádka do 22 hodin

+ atmosféra
+ přehledný a lákavý jídelní lístek
+ kuřácká restaurace (tedy kromě nedělí)
+ prezentace jídla a jeho chuť
– pro některé je možná Uhříněves trochu z ruky (což je subjektivní, protože je dobře dopravně obsloužená)

Celkové hodnocení: 90%

 

TEXAS STEAKHOUSE

texas steakhouse prahaTexas Steakhouse se nachází v klidné části Holešovic blízko Bia Oko. Vzhledem k tomu, že se kromě dvou stolů celá restaurace nachází v podzemí, neláká kolemjdoucí pohled na hosty užívající si oběd či večeři, což je trochu škoda, protože užít si zde je velice jednoduché. Po vstupu do restaurace nejdříve projdete kolem toalet, dvou stolů, a poté sestoupíte do Texasu. Na první pohled člověka upoutá jednoduchá, ale překvapivě funkční výzdoba. Staré americké espézetky, kravská kůže ležérně visící přes zábradlí, jednoduché prostírání, sem dal bůvolí lebka a velká americká vlajka. Texas Steakhouse si na nic nehraje. Nepůsobí kýčovitě, vše nějak tak ladí, je vidět, že majitelé mají k tomu americkému kousku světa vztah. Obsluha je rodinná, příjemná, trochu pomalejší, když je lokál plný, ale vždy usměvavá a ochotná. Nečekejte nažehlené košile a nagelovaného číšníka. Tady vládne jižanská, trochu „laid back“ pohoda. Jako předkrm jsem zvolil Fritos s cheddarovou omáčkou a jalapeňo papričkami a k pití jsem si vybral jednu z pravých mexických limonád z flašky. Kukuřičné chipsy byly příjemně teplé, s cheddarovou omáčkou kuchtík nešetřil a společně s limonádou (a online texaským rádiem – jak skvělý nápad, vždyť většinou nám má tu pravou Ameriku přiblížit Michal Tučný) jsem se dobře naladil na hlavní chod. Texas Steakhouse se totiž orientuje na tex-mex kuchyni, která spojuje chuti Ameriky, potažmo Texasu a kuchyně, kterou do USA přivezli Mexičané.

Jako hlavní chod jsem si zvolil právě burger. Na výběr jsem měl ze 7 burgerů, 6 hovězích a jednoho kuřecího. Budiž tomuto podniku ke cti, že u každého burgeru přesně víte, co v něm naleznete, což není pravidlem. Zvolil jsem El Paso burger, jelikož mám rád pálivé a v menu jsem se dočetl, že jsou v tomto burgeru nakládané jalapeňo papričky. Na hlavní chod jsem čekal asi patnáct minut, což považuji za dobrý čas vzhledem k tomu, že restaurace byla v úterní podvečer obsazená asi ze čtvrtiny a hostů pomalu přibývalo.

texas steakhouse-vnitřekPři čekání na hlavní chod jsem myslel na to, že v Americe jsem byl jen jednou, a to na Miami, a to pouze 3 dny. Jedl jsem steaky, rybu, ale pravý americký burger si plánuju dát, až jednou zavítám k redneckům na středozápad. V momentě, kdy mi usměvavá servírka přinesla burger na stůl, jsem zapochyboval, že jednou na tom středozápadě objevím Ameriku (zdravím Leifura Eirikssona). El Paso burger (169 Kč včetně přílohy) v Texas Steakhouse je totiž přesně to, co byste od pravého amerického burgeru očekávali. Pořádná porce mletého hovězího (dokonce jsem měl pocit, že je ho více než udávaných 200g), vespod i nahoře křupavá houska, a hlavně to dochucení – kombinace BBQ omáčky a bylinkové omáčky byla skvělá a kuchař ničím opravdu nešetřil. Rajčaty, papričkami, salátem, ani přílohou – domácímí hranolkami. Člověk by musel mít čelisti jako had, aby se mohl do tohoto burgeru pořádně zakousnout. Jediná věc, která se dá místnímu burgeru vytknout, jsou smažené cibulové kroužky, kterých bylo hodně, ale byly trochu hořké, takže jsem si jich musel část vyndat. Dalším důležitým atributem dobrého burgeru je houska. Nesmí se vám rozpadnout, jakmile ji vezmete do ruky, ale nesmí být také moc tvrdá. El Paso burger vše splnil dokonale. Po dojezení porce, a že to dalo hodně zabrat, jsem nepohrdnul půllitrem kohoutkové vody za 10,- Kč, což je cena sympatická a vstřícná. Měl jsem ještě chuť na dezert, ale žaludek už hlásil, že si dá tak maximálně jedno pivo. Pravda, na výběr tu moc druhů nemají, jenom Kozla 11° za 33 Kč a Plzeň za 39 Kč (pokud nechcete Mexické pivo Sol anebo Birella), ale chuťové buňky zde dokáží uspokojit i jinak. A to pořádně.

KOUKNI SE  Když chcete psa, je lepší pořídit si psa nebo fenu?

Adresa: Texas Steakhouse, Podplukovníka Sochora, Praha
Webové stránky: http://www.texassteakhouse.cz
Otevírací doba: úterý až sobota 12-23 hodin, neděle a pondělí zavřeno

 

+ kvalita surovin, zpracování
+ příjemné prostředí, atmosféra
+ obsluha
–  ty zpropadené cibulové kroužky (ale to je asi dost subjektivní)
–  omezená nabídka piv

Celkové hodnocení: 88℅

 

Burger Bar

burger-bar-zahradka2Z poslední kontroly ČOI vyplynulo, že spousta restaurací, ležících v centru Prahy, okrádá a šidí své zákazníky, personál je sprostý a jídlo je (když budu mírný) průměrné. Je to k vzteku, ale je to právě lokalita, která často zaručí i pochybné restauraci pravidelný přísun zákazníků nehledě na to, co se o ní píše na tripadvisoru nebo jiných serverech. A přitom je spousta míst, kam se člověk rád vrátí, i když nejsou hned naproti v baráku. Jedním z takových míst je Burger Bar, náležící k hotelu Dolce Vita v pražských Nebušicích poblíž Dejvic. Jediný menší trabl je s příjezdem, kdy pokud si dobře neprohlédnete webové stránky a nevíte, že se restaurace nachází v přízemí tohoto hotelu, budete chvíli tápat, jak se do restaurace dostat, cedule je totiž pouze u silnice, ne pak viditelně na dveřích hotelu. Naštěstí nás správným směrem nasměrovala příjemná recepční a my si tak mohli na příjemné kryté zahrádce objednat pití a také burger. Vedle zahrádky restaurace se nachází zahrada, vlastně takový zelený plácek, takže předpokládám, že restaurace cílí i na rodiny s dětmi.

Co se nápojů týče, kromě českých piv má restaurace skvělou nabídku piv belgických, u každému burgeru si pak může host v meny přečíst, které pivo se k němu hodí nejvíce.

My jsme ochutnali Jalapeňo Burger (195 Kč vč. příloh) a Brooklyn Burger (195 Kč vč. příloh). Oba burgery nám byly ochotnou, usměvavou a mile nevtíravou obsluhou naservírovány v dřevěné ohrádce s logem restaurace, ve dvou malých plechových kyblíčcích pak vedle burgeru přistály hranolky a salát. Moje obavy z toho, že burger není v 35 stupních ve stínu tou pravou volbou, byly záhy zahnány. U pokrmu není gramáž, ale porci bych tipoval na sympatických 150 – 200g. Jediným slabým místem burgeru byla houska, opečená pouze na povrchu, což znamenalo trochu prstového čvachtání při finále konzumace, ale čert to vem. burger bar uvnitřOba burgery byly velice dobré, mě osobně více chutnal Jalapeňo Burger, protože mám rád pálivější pokrmy (také mi budou v září vyndávat žlučník). Již z meny je jasné, že šéfkuchař rád kombinuje různé chutě (např. jehněčí burger s mátou, kozím sýrem a domácím švestkovým chutnej), a je to dobře. Hovězí maso bylo skvěle ochucené, obsluhou jsme byli dotázáni, jak chceme maso propéct a tak jsme ho také dostali. Překvapením pak byl salát. V Praze člověk očekává syrový listový salát, možná zalitý klasickou francouzskou zálivkou, kterou zvládne i novic z gastronomické školy U Krbu. Tady servírují salátek se zálivkou z limetkového vinaigrette (a dle mého podezření s trochou čerstvé máty) a je prostě výborný! K burgeru a v saharském počasí ideální. Pokud se chcete přecpat jak čuně a burger zalejt šesti šikulama, nejezděte sem. Pokud se chcete příjemně zasytit a ochutnat piva out of česká kotlina, udělejte si hezký výlet přes Divokou Šárku či Šáreckým údolím a oběd si dejte právě zde. A těch 6 piv pak můžete dát třeba přímo v únětickém pivovaře, který je vzdálen jen nějakých 6 kilometrů odsud. Po obědě v Burger Baru se vám tam půjde samo.

Adresa: Burger bar, Nebušická 93, Nebušice
Webové stránky: http://www.burgerbar.cz/
Otevírací doba: otevřeno denně od 11.30- 23.30

 

+ obsluha, servis a prezentace
+ fakt, že kuchař o svém jídle přemýšlí
+ příjemné prostředí
– trochu z ruky na polední oběd, ale ideální na víkendový výlet
– lehce nepřehledný vchod do restaurace

Celkové hodnocení: 80%

 

T.G.I. Friday´s

restaurace-t-g-i-friday-s-14T.G.I. Friday´s je jedním z mnoha amerických restauračních řetězců, které po několik desetiletí dobývají chuťové pohárky zákazníků na celém světě. Vznikl v podstatě jako místo, kde by se mohl zakladatel Alan Stillman seznámit s děvčaty, jelikož mu to zjevně dělalo obtíže a v roce 1965, kdy byl tento podnik založen, nenašel na svém Manhattanu jediné místo, kam by chodily dívky mezi dvacítkou a třicítkou veřejně ven, v módě byly tehdy spíše bytové párty. Ačkoliv neměl pan Stillman s provozováním restaurace zkušenosti, úspěch se dostavil.

T.G.I. Friday´s je zkratkou Stillmanova universitního pokřiku Thank God! It´s Friday! (díkybohu, je pátek!) a věrně odráží pocity nám mnoha zaměstnaných.

Po několika dekádách a politických zvratech se tedy T.G.I. Friday´s usídlil i v Praze, a to hned na třech místech. Na Příkopech, U Anděla a v Karlově ulici. Pro svoji návštěvu jsem si vybral podnik U Anděla. Zde je v nabídce 10 burgerů, ze kterých si každý masožravec určitě vybere. Navíc v příjemné atmosféře, která jen lehce uměle odkazuje na Ameriku začátku šedesátých let, ale ve své podstatě je moderní a svěží, se vybírá dobře, zvláště pokud si uděláte čas a ochutnáte (alespoň) jeden ze zdejších výborných koktejlů, např. Ultimate Electric Lemonade za 170 Kč nebo klasické mojito za 125 Kč.

fridayPro ochutnávku jsem zvolil tradiční Jack Daniel´s Burger, jehož největší chloubou je omáčka Jack Daniel´s, která mu dává úplně jiné grády. Dalšími ingrediencemi v tomto burgeru jsou rozpuštěný sýr, slaninka, zelenina a hlavně výborné hovězí maso, gramáž bych odhadl na 150g. Kuchař rozhodně o přípravě burgerů něco ví, houska byla opečená z obou stran, velká tak akorát, aby maso nelezlo ven, ale i tak se mi podařilo „odložit“ si něco na talíř. Je to ale spíše tím, že je burger nacpaný dobrotami a přelitý právě Jack Daniel´s omáčkou. K burgeru je podávána porce hranolek a abych pravdu řekl, ani jsem je nedojedl. A to jsem si nechtěl dát pivo, abych se moc nezaplácl. Jediné, co může zákazníky odradit, je cena, Jack Daniel´s Burger stojí U Anděla 299 Kč, což je v porovnání s ostatními podniky, které burgery připravují až o 100% více. Bohužel se nedá říct, že by chuť byla o 100% lepší než jinde. Ano, burger je to výborný, atmosféra je skvělá a obsluha pozorná a mila, ale ta cena mnoho domácích odradí. Spíše si tedy objednat stůl v T.G.I. Friday´s na výjimečnou příležitost, než sem chodit pravidelně. Ale ruku na srdce, Big Mac Meny nestojí za nic, kvalitou je někde jinde, a stejně za ně někteří vyplácnou 129 Kč. Ráno po návštěvě T.G.I. Friday´s jsem si zašel do vršovického bufetu na držkovku za 25 Kč a příjemně jsem si zavzpomínal na večer strávený po americku.

KOUKNI SE  3 nejlepší recepty pro zpracování rakytníku

Adresa: T.G.I. Friday´s, Nádražní 110, Praha 5
Webové stránky: http://www.tgifridays.cz/cs/
Otevírací doba: neděle- čtvrtek 11:00-24:00, pátek- sobota 11:00-01:00

 

+ atmosféra
+ obsluha
+ velice dobře připravený burger
+ omáčka Jack Daniel´s
– vyšší ceny

Celkové hodnocení: 85%

 

DISH

dish-burger-exteriérKdyž bylo otevřeno Dish fine burger bistro, očekávání bylo veliké. Milovníci burgerů se konečně dočkali opravdu specializovaného podniku, který mohl nabídnout to nejlepší ze světa burgerů.

I já jsem při své návštěvě očekával překvapení a údiv. A dočkal jsem se. Byl jsem překvapen výběrem a udiven svojí naivitou, se kterou jsem se na návštěvu tohoto podniku tak těšil. Nechápejte mě špatně, Dish podává kvalitní burgery, ale prostě jsem si to tak nějak představoval jinak. Na meny je 11 burgerů, které jsou lákavé již v jídelním lístku, některé z nich obsahují suroviny, které si člověk s burgerem moc nespojuje, např. olomoucké syrečky.

V nabídce je i vegetariánský burger z červené řepy a červené čočky, což je jistě příjemné.

Mojí volbou se stal Dish burger, první z lístku, který sestával z hovězího masa, cheddaru, slaniny, dish kečupu, aioly z pečeného česneku, nakládané okurky a salátu za 189 Kč. K němu jsem si objednal bistro hranolky s česnekem a petrželkou za 49 Kč. Hranolky jsou zde příjemným překvapení, dají se objednat ve třech úpravách a všechny vypadají lákavě.

Burger byl připraven poctivě, vevnitř byl trochu červenější, což mně osobně nijak nevadí, ale dokážu pochopit, že pro někoho to může být nepřekonatelná překážka. Bohužel maso nebylo ochucené tak perfektně, jako v některých jiných posuzovaných podnicích. Přišlo mi nedosolené a celkově mě burger nenadchnul. Ano, ingredience byly v pořádku, slaninka výborná, ale výsledný efekt nebyl takový, že bych si výběr zopakoval nebo si řekl, že takhle dobrý burger už jsem dlouho nejedl. Houska byla hezky opečená z obou stran, takže burger držel pohromadě, nejen silou vůle. Gramáž burgeru byla klasických 150g, což stačí k příjemnému najezení, hranolky byly výborné a nadchly mě víc než samotný burger.

dish-burger-interiérCo mě také příliš neuchvátilo, bylo prostředí. Ovšem je to pouze subjektivní pocit, každému se líbí něco jiného, já si ovšem v Dish bistru připadal lehce stísněně, připadal jsem si opravdu jako v bistru, kde se mám rychle (pro ruštináře bistro) najíst a jít, ne jako v restauraci. Což mě osobně lehce vadilo, protože si rád jídlo vychutnám a zapiju ho pár pivama v útulném prostředí. Místní kulinářský výrobek jsem zapil Únětickou nefiltrovanou 12kou za 42 Kč, dal jsem jí přednost před Holledauer Weisses 12kou za bratru 52 Kč.

Proč Dish nenabízí jiná piva je mi záhadou. Ne každý má rád silná piva, nabídku by měl podnik rozšířit alespoň o jednu klasickou desítku nebo nějaké „dámské“ lehčí pivo. Vzhledem k cenám vína (nejlevnější Cuvée „Běl“ z vinařství Nestarec stojí 72 Kč za 1,5 dl) je totiž pivo jediným finančně nenáročným alkoholem a bylo by dobré mít větší výběr. Co ovšem oceňuji je kohoutková voda za 12 Kč/0,75l, podnik nabízí jak neperlivou, tak perlivou (mají to ale na Vinohradech zvláštní kohoutky!).

Dish ve mně zanechal rozporuplné pocity. Jistě nabízí kvalitní suroviny a moderní prostředí konceptu „bistro“, ale dle mého názoru chybí tomuto podniku duše, jestli to tak smím nazvat. To ovšem neznamená, že tam za nějaký delší čas nezavítám a neomrknu, co se změnilo.

Adresa: DISH fine burger bistro, Římská 29, Praha 2
Webové stránky: http://dish.cz/
Otevírací doba: pondělí- sobota 11- 23 hodin, neděle  12- 22 hodin

 

+ ingredience
+ nabídka burgerů vč. Vegetariánského
– malá nabídka piv
– nedochucený, mdlý burger
– vyšší ceny

Celkové hodnocení: 75%

 

P.S. JAK SE PÍŠE RECENZE

Psát recenze na pokrmy v pražských restauračních zařízení může člověku přinést nejen mnoho zajímavých informací, ale je to zároveň i taková sonda do duše českého podnikání. V době, kdy jsme ze všech médií masírovaní informacemi o tom, jak by se měly restaurace chovat k zákazníkům, v době, kdy se na nás z televize leskne pan Pohlreich a veřejně pranýřuje zažité nešvary českých gastronomických zařízení, bylo poučné sledovat reakce námi oslovených podniků na možnost zveřejnění recenze na našem serveru Kukátko, což je sice malá, ale levná reklama. A jak řekl Henry Ford: kdyby mi v kapse zbyl poslední dolar, dal by z něj 50 centů na reklamu.

Mít recenzi na našem serveru se jistě nedá srovnat s recenzemi na velkých webovkách typu tripadvisor, apod., ale jak každý ví, pokud chcete dělat řemeslo poctivě, musíte začít odspoda, a dostanete-li se na vrchol, nesmíte zapomenout, odkud jste se tam vyškrábali. Pokud pak toto platí i u velkého řetězce, klobouk dolů. V sekci burgerů jsme mimo jiné oslovili slavný řetězec Friday´s a ejhle! Paní manažerka ochotně nabídla možnost ochutnat frajdejáckou produkci a s naší redakcí čile spolupracovala. A to je prosím řetězec, kterému by mohlo být nějaké takové Kukátko ukradené!

Velký údiv naopak vyvolala reakce pražského Tom´s Burgeru, kde nám na náš slušný email s informacemi o možnosti recenze na našich stránkách přišla jednoslovná odpověď: „nuda!!!“ Pánové majitelé asi mají pocit, že když jejich hamburger vyhrál v hlasování nepříliš známého magazínu druhé místo za nejlepší burger (celé soutěže se zúčastnilo závratným více než 6.000 hlasujících, což je mimochodem stejný počet lidí, který denně navštíví naše webovky), mohou se chovat povýšeně a arogantně. Slušnost by byla buďto vůbec neodepsat nebo odepsat normálně. Ono to ale asi nebude s jejich jídlem tak slavné, když musejí nabízet 2 burgery za 159,- Kč na Slevomatu. No rozhodně v redakci víme, kde nikdy neutratíme ani korunu.

Opačným přístupem se však mohla pyšnit většina ostatních podniků, kde nejen nabídli ochutnávku námi vybraných pokrmů, ale často i vysvětlili postupy, kterými je jídlo připravováno (zdravím BBQ u Davida), seznámili nás s jídelním lístkem, popřípadě vysvětlili filosofii svého podniku. Pokud je však vaše filosofie pouze o tom vydělat peníze, nemáte opravdu co nabídnout (zdravím Tom´s Burger).

Takže toto je takové malé poděkování těm, kteří své podnikání myslí upřímně, kteří chtějí dobrý servis pro zákazníka, kteří jsou nadšení pro to, co dělají a kteří neohrnují nad ostatními nos.

 

 

Včelák

 

 

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

18 + 1 =