JUSTFEST – nové příchutě Brna ze všech koutů světa

Gastronomické nožky moravské metropole zrychlují a opět dohání tempo našeho hlavního města. Už nějakou dobu se každou druhou sobotu v měsíci otevřou vrata Malé Ameriky, kde se jako Kolumbus můžete vydat za poznáním toho, čemu se říká chuťový ráj. Ráj, kde se shromažďují spřízněné duše, které měly jedinečný a lahodný nápad, které mají odvahu tento nápad naservírovat na papírové tácky, zabalit do krásných skleniček a originálních pytlíků nebo nalít do kelímků a poslat do světa. Pod jednou střechou se tak shromažďují domácí, poctivé, exotické i moravské, zdravé i hříšné speciality a především extrémní porce energie, která září z očí prodejců, jež jsou mnohdy živoucí reklamou na to, že sny jsou pouze sny, dokud si neoblečete zástěru, neobětujete přebytek volného času a klidný spánek a nezariskujete. Food Park je zkrátka přehlídkou lidí, co dělají něco, o čem jsou přesvědčení a o čem velmi rychle přesvědčí i vaše žaludky, ze kterých, ač tomu mnozí nevěří, vede přímá cesta do naší duše. Bosh Festival na Riviéře, Extrem Food Festival v Lužánkách, 5. ročník Špilberk Food Festivalu v režii těch nejlepších brněnských restaurací, a další menší gastronomické „svátky“ v Brně jsou jedlým důkazem toho, že pomalu všichni nejíme, abychom žili, ale jíme, abychom žili kvalitní a naplno prožívaný život.WP_20160430_13_47_45_Pro

Jednou z akcí, která se, doufejme, do budoucna stane další příjemnou moravskou tradicí, byl i festival Ochutnej Svět, prezentovaný jako největší přehlídka mezinárodní gastronomie na Moravě a zrealizovaný na jedničku s anýzovou hvězdičkou. Poslední dubnový víkend se Malá Amerika ponořila do vůní z různých kontinentů – se zavřenýma očima a vnímavými chuťovými pohárky se mohli návštěvníci postupně přenést z kořeněné Asie do země excelentních hamburgerů, Ameriky, až k prosluněným chutím Itálie, Španělska nebo Chorvatska. Venkovní prostory se zaplnily stany a proměnily v plejádu malých ochutnávek velkých pokladů nejrůznějších kuchyní. Hned u vchodu vítalo příchozí Ô-Kén-Kô se svým vietnamským menu – skvělé závitky, rýžový dezert nebo polévka Phở bò naladily mnohé i na další výlet do základů vietnamské gastronomie, který nabídly Vietnamské bagety.

KOUKNI SE  Když chcete psa, je lepší pořídit si psa nebo fenu?

Klub cestovatelů servíroval kromě bezchybného hummusu, naprosto dokonalého salátu z červené řepy, jogurtu a tahini, plněných lilků a jiných arabských a indických pochoutek i hmyzí speciality, které se bezesporu staly největší výzvou festivalu. S kokosovým ořechem od Mladého kokosu, s táckem s nakrájenými cizokrajnými a běžně nedostupnými ovocnými plody, s vůní indické chany masaly za zády a čajovým obřadem přímo před očima se staly věže Petrova jediným důkazem, který připomínal, že jsme ještě neopustili gastronomickou náruč Brna. Před stanem s domácí Paellou bylo velmi snadné zavzpomínat na letní dovolenou na plážích středozemního moře, stejně jako u Olympie, která tentokrát ukázala ty největší perly Řecka v podobě plněných oliv a fíků, grilovaných mořských plodů a dokonalých salátů s artyčoky a parmazánem, tygřími krevetami nebo s krůtím masem, avokádem, chřestem a vejci. Sýrová lodička převážející sýrové poklady s lahodnou sklenkou proseca výborně ladily se slunečným počasím, které udělalo z „Ochutnej svět“ akci, které zkrátka nechybělo vůbec nic.WP_20160430_12_16_12_Pro

Velká fronta u jednoho z největších hitů tohoto Food Festivalu – Čerstvé zmrzliny připravované „na minutku“ na mrazící pánvi – byla jediným místem, kde si člověk musel trochu déle počkat. Jinak se dostalo na všechny a všude. Francouzské suzette od La Bouché, čokoláda od Chocolate Hill, vietnamský pudink, tradiční české Delikatesky, jejichž cheesecaky, pusinky a roztomilé plněné houstičky už zná skoro celé Brno, ale i filipínský BIKO (koláč z lepkavé rýže) osladily život nejedné duši, stejně jako výborná free atmosféra okolo borců z Prague  Jerk Station díky jejich malé karibské grilovací párty, kterou rozjeli u svého originálního vozu.

KOUKNI SE  Handpan jako hudební nástroj k sebeléčbě a muzikoterapii
DSC_0127
FOTO: JustFest

Celý moderovaný den provázel program vyplněný třeba rychlokurzem sushi, tipy na nejlepší burger, cooking show s hmyzem, hudebními i tanečními vystoupeními, aktivitami pro děti a především přednáškami s cestovatelskou tematikou od CK Kudrny. JUSTFEST – Ochutnej svět tak nebyl jen o ochutnávání, ale i poznávání a sbližování kultur a ukázal, že jídlo spojuje a může tak ztratit mylně přisuzovanou povrchní tvář. Vnitřní prostory osídlili již známí prodejci Food parků, ale i nováčci, kteří všem s radostí zabalili kousek JUSTFESTU i na cestu domů. Vůně úžasného olivového oleje s příchutí pomerančů od Olivac.eu, bulharské a maďarské speciality, Zdraví z Islandu a Biosueňo se španělskou nabídkou ocenil snad každý, kdo hledal něco neobvyklého, pravého a originálního. České ghíčko, Fajna pasta, dezerty od Momenty a Sýry s duší zase potěšily nás všechny, co jsme si již zvykli na moravskou kvalitu a stálý přísun hmatatelné a ochutnatelné radosti.

JUSTFEST je jednoznačně jednou z nejlepších a nejlevnějších letenek do zemí, které nás lákají, zajímají, fascinují a inspirují – ať už svými národními pokrmy nebo svojí spiritualitou a kulturou, která je nám občas i přes tisíce kilometrů velice blízká. Moravská vína, která nemohla chybět, a především (převážně české) ruce, které všechno uvařily a připravily, připomněly, že je krásné cestovat za (nejen gurmánskými) zážitky a za sebou samým a zároveň se vracet tam, kde je vlastně všechno, co máme rádi a kam čas od času zavítá (skoro) celý svět.

KOUKNI SE  Tradiční i neobvyklé vánoční bramborové saláty

WP_20160430_12_55_47_Pro

Děkujeme organizátorce Daně Drásalové a přejeme (si) další úspěšnou organizaci!

 

Blanka Datinská

 

http://www.justfest.cz/

 

 

 

 

 

 

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

19 − eighteen =