Extrem Food Festival: extrémní chutě a pohoda

Hned u vstupu sušenky se zophobasy a jedlé květy. Organizace Naboso.cz se do toho po roce znovu pořádně obula a nabídla menu pro všechny, kdo milují cestování za jídlem, i pro ty, co si za chutí dálek raději dojedou šalinou. V brněnských Lužánkách se v sobotu 13. května smažil hmyz a krájelo nejsmradlavější ovoce světa. Domácí festival s exotickou kuchyní, netradiční gastro akce prezentující tradiční pokrmy z různých koutů světa. Festivalová páska za 130 korun se stala letenkou do Asie, Afriky, Arábie, Evropy i Mexika.

Do střediska volného času v Lužánkách doprovodilo všechny návštěvníky dlouho očekávané, skoro letní počasí. Deky a podprdelníky k zapůjčení tak byly okolo půl dvanácté kompletně rozebrané a lužánecké nádvoří se zaplnilo páry, rodinami a přáteli s tácky naloženými nevšedním obědem. Ke vstupence patřil i předkrm – domácí sušenka se zophobasy od Hmyzí kuchyně, kelímek s jedlými květy v agaru od Plant Breeders s.r.o., pytlíky s kořením Sumah od Cestovatelského klubu a vzorek vietnamského čaje. Drobný úvod do nevelkého, ale pestrého, jedlého programu festivalu.

Šnečí speciality, FOTO: Facebook Ma Maa

Pro většinu návštěvníků začal Extrem Food Festival pěkně zostra. Jeden z prvních stolů ve vnitřních prostorách si zabrala společnost Hmyzí kuchyně a zaplnila tak celou chodbu nejen vůní cvrčků na másle, sarančat na víně a smažených zophobasů s chilli a česnekem, ale i nadšenými, rozporuplnými a překvapenými reakcemi příchozích. Lízátka s hmyzem, krabička sušených červů na doma i žabí stehýnka v tempuře s teriyaki byly zkrátka extrémním uvítáním, na které se stála snad nejdelší fronta. Skoro nejdelší. Lákavou konkurencí se staly šnečí speciality Barkona Snails. Zástupy zvědavců čekaly na šneky po burgundsku, šnečí paštiku nebo ochutnávku slaninových džemů.

KOUKNI SE  Handpan jako hudební nástroj k sebeléčbě a muzikoterapii
FOTO: Facebook Ma Maa

Mezi gastro novinkami vyčnívalo staré známé vietnamské bistro Hai Phong z Olomoucké s autentickým jídlem, na které nedají brněnští milovníci Asie dopustit. Originální saigonské a krevetové závitky byly prostě dokonalé, stejně jako vietnamské koblihy. U usměvavého stánku si mohl každý nabrat i lžíci okořeněných červíků. Korejské kimchi od Noptaste, japonské zamotané lahůdky od brněnského sushi rozvozu Konoha a hrnce u stánku Red Piranha s bezchybnou thajskou polévkou Tom Yum a jinými lákadly ukázaly Asii v tom nejchutnějším světle. Ostudu nepálské a indické kuchyni neudělala ani nedávno otevřená restaurace Golden Nepal a špetku Indie přivezla do Lužánek také firma Čát Čapát se svým zdravým luštěninovým mlsáním.

Vietnamské bistro Hai Phong, FOTO: Facebook Ma Maa

Kdo nechtěl riskovat, mohl se na jistotu postavit do řady postávající u orientální nabídky Klubu cestovatelů. Jejich hummus, plněné lilky, salát z červené řepy s tahini i indické pokrmy nezklamaly ani tentokrát. Přesto se ale tahle parta expertů na arabskou kuchyni vytáhla s něčím novým, zábavným a peprným – jejich červovice upoutala spoustu kolemjdoucích a trumfla tak, co se originality týče, jejich osvědčenou klasiku.

Extrem Food Festival si dal za cíl provést své „turisty“ skoro po všech kontinentech. A povedlo se. Z asijských a arabských zemí se účastníci přesouvali přes maďarské speciality, mexickou tacosárnu MXK k Tetinu koření a pražskému sušenému masu Indiana Jerky až do Brna. Chilli omáčky od HUHU a citrusové marmelády, sirupy a sladké jednohubky od Violky perfektně zapadly do ostrých, sladko-kyselých chutí celého dne.

KOUKNI SE  Tradiční i neobvyklé vánoční bramborové saláty

Bez sladkého by byl život smutný. O rozveselené oči se staraly mimo jiné mini waffle s belgickou čokoládou, oříšky a domácí šlehačkou. Radost se rozdávala u stolu s kávou a čokoládou z Ugandy. Bwindi Coffee podporuje ugandské farmáře a přidala ke kávě vynikající sladkosti z ugandských surovin za fairové ceny. Ovesné koláčky upekli s moukou ze sušených ugandských banánů, marokány polili čokoládou z kakaových bobů od farmářů, raw nugátové kostky ochutily vanilkou a datle naplnily burákovým máslem z ugandských arašídů. Víc než jen dezert.

Bwindi Coffee

Bleskovou rychlostí mizely kelímky a tácky s exotickým ovocem z Ghany. Osvěžující maracuja, šťavnaté fíky a plody kaktusu, guave a jackfruit se díky obrovskému a údajně nejvíce páchnoucímu ovoci durianu na světě dočkaly o něco menší popularity. U ovocného stolu zastavovalo neuvěřitelné množství lidí, a to i díky zajímavostem o netypických plodech nebo pivu z ptačích hnízd s obsahem ptačích slin.

Durian

Pokud jde o pivo, žízeň hasila pivotéka Minor, která kromě craft beerových kousků různých značek různého původu čepovala i vlastní Ale Zlatan Pivson 13°. JBM Brew Lab Pub z Brna vychladila dvanáctku Moravia, American Pale Ale a sezonní extrémní pivo 13° z moučných červů a durianu. O něco slabší, zato stejně výtečný nápoj naléval Jiří Vyzourek, který se věnuje výrobě fermentovaného nápoje Kombucha.

 

Naboso.cz je podepsáno pod organizací cestovatelských aktivit. I proto je Extrem Food Festival gastronomicko-cestovatelskou událostí, na které se nemluví jen o jídle. Zatímco se venku hrálo, tančilo a soutěžilo v pojídání na rychlost, uvnitř v sále se povídalo o Tanzánii, Zanzibaru, Thajsku a Albánii. Do třech bloků vtěsnali přednášející desítky zajímavostí a tipů, doporučení a zážitků. Sobotní den byl příjemným vysvětlením toho, že jídlo je tím nejlepším kukátkem, kterým můžeme nahlédnout do jiných kultur. Že jídlo je extrémně spolehlivým mostem mezi všemi lidmi, těmi z Brna i okolního světa.  Všichni se už extrémně těšíme na další ročník 2018.

KOUKNI SE  Kopřivy jsou zázračně léčivé byliny, neničte je

 

Blanka Datinská

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

six − 2 =