>
 

Jídlo

vydáno 25. 03. 2017

Chocolate Hill – čokoládový kopec odhodlání a důvěry

Důvěry v kakaový sen, který si Tony Branč rozhodl splnit, aniž by měl v záloze jistý a výdělečný plán B. Tony se vždy věnoval hlavně technickým pracím a svůj život před čokoládou označuje za oportunistický a plný projektů, které ale nezakořenily dostatečně hluboko, aby mohly vzrůst. Malému kakaovníku v chodbě čokoládové manufaktury na brněnské adrese Žižkova 1 se daří růst poměrně dobře, stejně jako čokoládovně Chocolate Hill. Ačkoli měli oba nelehké podmínky.

FOTO: Antonín Branč

Okouzlený videem na youtube, které nevyprávělo jen o čokoládě, ale i o upřímné a čestné práci jednoho plantážníka v Grenadě, si Tony koupil letenku, sbalil baťoh, neohlášený zaklepal na dveře a strávil několik týdnů pozorováním a prací na kakaových plantážích. Muže z videa už bohužel nestihl poznat osobně, jeho The Grenada Chocolate Company se však pro Tonyho stala tím nejlepším výučním listem a impulsem, který mu ukázal jasnou cestu – čokoládovou. Snílek, z něhož se bob po bobu stával odhodlaný čokolatiér, se z plantáží přesunul do Anglie, aby si na svoji čokoládu vydělal. A aby se o nějakou dobu později mohl všem nevěřícím představit jako majitel manufaktury na čokoládu. Všechno, čím procházíme, má nějaký význam. To dnes chápe i Tony, který si díky své manuální zručnosti a zkušenostem, které nasbíral i bez dokončeného vzdělání, sám sestrojil většinu výrobní techniky a proměnil podlažní byt v zázemí Chocolate Hill, kde dnes paní Kája vyrábí a balí čtyřicetigramové tabulky.

FOTO: Chocolate Hill

„I kdybych ještě 10 x zkrachoval, postavím čokoládovnu znovu na nohy. Mám svoji životní strategii,“ říká odhodlaně Tony, který dlouhou dobu živil provoz penězi vydělanými v zahraničí a až neuvěřitelně silnou vizí. S vedením firmy mu později začal pomáhat dnes už spolumajitel Petr Synek, a tak se o Chocolate Hill postupně začínalo vědět. Prozatím jsou čokoládové tabulky neobjeveným brněnským pokladem, který je k dostání jen v několika obchodech v Brně, Zlíně a Uherském Hradišti, případně v e-shopech. Logo vytvořené Tonyho sestrou by mělo ale brzy doplnit trh, na kterém si čím dál více vážíme poctivé české práce.

KOUKNI SE  Extrem Food Festival: extrémní chutě a pohoda

Chocolate Hill zpracovává výhradně to nejkvalitnější peruánské kakao odrůdy criollo, kterého na světových plantážích už moc není. Při svém pobytu v Karibiku se Tony dostal přes známé k producentům a je v přímém kontaktu s evropskými distributory, od kterých kakaové boby nakupuje. Takový fair trade, který je certifikovaný čistým svědomím a nekomerčním myšlením.

FOTO: Chocolate Hill

Čistá 70procentní, mléčná, raw s 60 % kakaa, s himálajskou solí rozehrávající minerální tóny nebo intenzivní levandulová příchuť – různé druhy, ale velmi podobné složení. Kakaové boby a třtinový cukr. Chocolate Hill je tak další pravou čokoládou narozenou v Brně, která ukazuje ryzí chuť plodů kakaovníku. Zázraku, který si nezaslouží, aby mu ve složení kazily reputaci cukry, tuky nebo lecitin. Výjimkou je pouze mléčná čokoláda s přídavkem kakaového másla a sušeného mléka. Do šuplíku Tony neustále vymýšlí nové kombinace, kterými chce postupně obohatit sortiment. Ve skladu už byste tak dnes objevili i ochutnávkový bonbonek s příchutí třešní nebo s celým křehkým kávovým zrnem. Zrnkem, které je speciálně vymleto v kralupské pražírně, jejíhož majitele potkal Tony na molu v Anglii. Stavebními kameny Chocolate Hill zkrátka nejsou náhody.

Spolu s kakaovými boby se v této manufaktuře drtí i dřina a nejistota, kterou mnohdy přinese rozhodnutí realizovat. A i přesto, že je čokoláda hydrofobní, přilévá se zde do čokoládové hmoty radost, díky které voní po celém Chocolate Hill láska k práci. Slovo „láska“ se sice v poslední době proměnilo v jakési gastronomické klišé, ale přesto pro něj nejde najít synonymum, které by se místo něj dalo připsat na seznam použitých surovin u výjimečně dobrých produktů. Tony Branč a jeho továrna na čokoládu zpracovávají životopis kakaového bobu do lahodné jedlé formy, ke které chtějí v brzké budoucnosti přidat i příběhy o životě konkrétních plantážníků na

FOTO: Chocolate Hill

konkrétních plantážích. Nejen u nás, ale i v Anglii, kde si majitel začal budovat další základnu pro jeho misi. Kontakt, lidé a ruční výroba. Jeden bob zapuštěný do každé čokoládové tabulky, další splněný sen a jeden vzkaz, že se občas nemusíme bát vzít si ze „všechno nebo nic“ to první.

KOUKNI SE  Secret of raw odhaleno - nové místo pro všechny se vším, co udělá den hezčí a zdravější

 

 

Webové stránky: http://www.chocolatehill.cz/

 

Blanka Datinská

 

 

Tags: , , , , , , , , ,


o autorovi



Nahoru ↑

Dobré knihy