>
 

Jídlo

vydáno 25. 03. 2017

Chocolate Hill – čokoládový kopec odhodlání a důvěry

Důvěry v kakaový sen, který si Tony Branč rozhodl splnit, aniž by měl v záloze jistý a výdělečný plán B. Tony se vždy věnoval hlavně technickým pracím a svůj život před čokoládou označuje za oportunistický a plný projektů, které ale nezakořenily dostatečně hluboko, aby mohly vzrůst. Malému kakaovníku v chodbě čokoládové manufaktury na brněnské adrese Žižkova 1 se daří růst poměrně dobře, stejně jako čokoládovně Chocolate Hill. Ačkoli měli oba nelehké podmínky.

FOTO: Antonín Branč

Okouzlený videem na youtube, které nevyprávělo jen o čokoládě, ale i o upřímné a čestné práci jednoho plantážníka v Grenadě, si Tony koupil letenku, sbalil baťoh, neohlášený zaklepal na dveře a strávil několik týdnů pozorováním a prací na kakaových plantážích. Muže z videa už bohužel nestihl poznat osobně, jeho The Grenada Chocolate Company se však pro Tonyho stala tím nejlepším výučním listem a impulsem, který mu ukázal jasnou cestu – čokoládovou. Snílek, z něhož se bob po bobu stával odhodlaný čokolatiér, se z plantáží přesunul do Anglie, aby si na svoji čokoládu vydělal. A aby se o nějakou dobu později mohl všem nevěřícím představit jako majitel manufaktury na čokoládu. Všechno, čím procházíme, má nějaký význam. To dnes chápe i Tony, který si díky své manuální zručnosti a zkušenostem, které nasbíral i bez dokončeného vzdělání, sám sestrojil většinu výrobní techniky a proměnil podlažní byt v zázemí Chocolate Hill, kde dnes paní Kája vyrábí a balí čtyřicetigramové tabulky.

FOTO: Chocolate Hill

„I kdybych ještě 10 x zkrachoval, postavím čokoládovnu znovu na nohy. Mám svoji životní strategii,“ říká odhodlaně Tony, který dlouhou dobu živil provoz penězi vydělanými v zahraničí a až neuvěřitelně silnou vizí. S vedením firmy mu později začal pomáhat dnes už spolumajitel Petr Synek, a tak se o Chocolate Hill postupně začínalo vědět. Prozatím jsou čokoládové tabulky neobjeveným brněnským pokladem, který je k dostání jen v několika obchodech v Brně, Zlíně a Uherském Hradišti, případně v e-shopech. Logo vytvořené Tonyho sestrou by mělo ale brzy doplnit trh, na kterém si čím dál více vážíme poctivé české práce.

KOUKNI SE  Tam, kde pramení klid

Chocolate Hill zpracovává výhradně to nejkvalitnější peruánské kakao odrůdy criollo, kterého na světových plantážích už moc není. Při svém pobytu v Karibiku se Tony dostal přes známé k producentům a je v přímém kontaktu s evropskými distributory, od kterých kakaové boby nakupuje. Takový fair trade, který je certifikovaný čistým svědomím a nekomerčním myšlením.

FOTO: Chocolate Hill

Čistá 70procentní, mléčná, raw s 60 % kakaa, s himálajskou solí rozehrávající minerální tóny nebo intenzivní levandulová příchuť – různé druhy, ale velmi podobné složení. Kakaové boby a třtinový cukr. Chocolate Hill je tak další pravou čokoládou narozenou v Brně, která ukazuje ryzí chuť plodů kakaovníku. Zázraku, který si nezaslouží, aby mu ve složení kazily reputaci cukry, tuky nebo lecitin. Výjimkou je pouze mléčná čokoláda s přídavkem kakaového másla a sušeného mléka. Do šuplíku Tony neustále vymýšlí nové kombinace, kterými chce postupně obohatit sortiment. Ve skladu už byste tak dnes objevili i ochutnávkový bonbonek s příchutí třešní nebo s celým křehkým kávovým zrnem. Zrnkem, které je speciálně vymleto v kralupské pražírně, jejíhož majitele potkal Tony na molu v Anglii. Stavebními kameny Chocolate Hill zkrátka nejsou náhody.

Spolu s kakaovými boby se v této manufaktuře drtí i dřina a nejistota, kterou mnohdy přinese rozhodnutí realizovat. A i přesto, že je čokoláda hydrofobní, přilévá se zde do čokoládové hmoty radost, díky které voní po celém Chocolate Hill láska k práci. Slovo „láska“ se sice v poslední době proměnilo v jakési gastronomické klišé, ale přesto pro něj nejde najít synonymum, které by se místo něj dalo připsat na seznam použitých surovin u výjimečně dobrých produktů. Tony Branč a jeho továrna na čokoládu zpracovávají životopis kakaového bobu do lahodné jedlé formy, ke které chtějí v brzké budoucnosti přidat i příběhy o životě konkrétních plantážníků na

FOTO: Chocolate Hill

konkrétních plantážích. Nejen u nás, ale i v Anglii, kde si majitel začal budovat další základnu pro jeho misi. Kontakt, lidé a ruční výroba. Jeden bob zapuštěný do každé čokoládové tabulky, další splněný sen a jeden vzkaz, že se občas nemusíme bát vzít si ze „všechno nebo nic“ to první.

KOUKNI SE  Recenze: Nová biokuchařka Hanky Zemanové jako svědectví dnešní doby

 

 

Webové stránky: http://www.chocolatehill.cz/

 

Blanka Datinská

 

 

Tags: , , , , , , , , ,


o autorovi



    Nahoru ↑

    Dobré knihy