Když zavoní Vánoce, tak se mi každý rok chce otevírat tu už prastarou kuchařku Vánoce s Nigellou, kterou, k mé potěše, vytahují na vánoční pulty také jednou za rok i knihkupci. Není divu, je snad už i klasikou a rozhodně dobrým dárkem a inspirací pro každého, kdo si chce vánoční menu obohatit něčím jiným, smyslným, a občas i britským. Nigella Lawson nevaří tak úplně typickou britskou kuchyni, hodně experimentuje, ale to k té její typické vášni prostě patří.
Pro letošek jsem pro vás vybrala tři NEJ (zajímavější) recepty na takové obohacení si rozmlsaných jazýčků….
Vánočně kořeněné ořechy
500 g směsi ořechů, 1 ½ čajové lžičky garam masala, 1 čajová lžička celerové soli, 30 ml olivového oleje, 2 polévkové lžíce světlého třtinového cukru, 3 snítky rozmarýnu nasekané nadrobno, špetka soli.
Nigella radí ještě rozmarýrem ozdobit mističku. A postup: Jednoduchý! Ořechy jemně opražíme asi tři minutky nasucho na pánvi, potom začneme přisypávat voňavé koření, kromě rozmarýnu a soli, hezky jedno po druhém, nakonec přimícháme olej, cukr a rozmarýn. Všechno se to obalí, poté osolíme a hotovo… Jednohubka nebo sváteční předkrm jako malovaný.
A chuť? Sladká kořeněná chuť, trošku karamelová říznutá vůní dobrého vývaru a bylinek. Opravdu zvláštní a netradiční kombinace!
Dokonale pečené brambory
Brambory nakrájené na čtvrtky, husí sádlo, mouka semolina (nebo hrubá mouka či krupice v našich krajích)
Výborný recept, který ráda používám právě ve sváteční dny. Chuťově je to něco mezi kroketami, hranolky a pečenými bramborami. Jednoduše dáme na zhruba 4 minuty povařit (předvařit) brambory rozkrájené na čtvrtky. Necháme je pak trochu okapat a vložíme do hrnce s rozehřátým husím sádlem (můžete i olej…ale se sádlem to má ten správný šmrnc) a omaštěné brambory potom obalujeme v semolině nebo hrubé krupici. Často jsem to dělala tak, že jsem brambory nasypala do igelitového sáčku, ve kterém byla tato hrubá mouka. Zatřást, obalit, hotovo… a brambory potom necháme dozlatova dopéct v troubě.
Peprmintová horká čokoláda
A jako třetí jsem vybrala sladkou tečku, věru obyčejná horká čokoláda, která už u nás na svátečních stolech zdomácněla, ale vylepšit ji o peprmint! Báječný nápad. Tady je recept:
500 ml plnotučného mléka, 100 g tmavé čokolády nejvyšší jakosti, 4 čajové lžičky krystalového cukru, 25 ml peprmintového likéru. Navrch: ušlehaná smetana nebo nějaké ty perličky, hvězdičky, když to bude mít peprmintovou příchuť, je to ideální.
Tak, co? Vybrali jste si?
Kuchařku vydalo nakladatelství Euromedia (Ikar).