Svátky vždy patří ke stresovým obdobím. Člověk neví kam dřív skočit, zda péct dárky, balit cukroví, smažit děti… starat se o kapra?
Právě proto vám představuji tři knihy, které vybičují vaše nervy k prasknutí a zajistí, že ten vánoční shon vlastně ani nebude tak hrozný jak by se mohlo zdát. Vyberte si knihu, vypněte rybí polévku, protože nyní nebudete mít čas.
Zanořte se do V polévce miso od japonského spisovatele Rjú Murakamiho. V polévce miso bylo prvním z Murakamiho děl, kterým se představil českému čtenáři nebo se mu spíše dostal pod kůži.
Polévka miso nás zavede do novodobého Japonska, ale ne tak jak si jej představujeme – historicky krásná země, plná sakur, kimon, kaligrafií nebo gejš – zde se dostáváme na odvrácenou stranu Japonska plného násilí, zločinu, prostituce. Jen prostředí, ve kterém se děj odehrává, je pro čtenáře něco tak nového a zajímavého… Jakmile se do Japonska přenesete, věřte mi, že Vánoce na pár hodin vypustíte. V polévce miso - Rjú Murakami
Příběh se odehrává v japonském Tokiu, kde se setkáme s mladým Kendžim, který si vydělává jako průvodce pro zahraniční turisty a touží si vydělat dostatečně, aby mohl odjet do země „zaslíbené“ USA. Tři dny před koncem roku si mladého Kendžiho objednává Frank. Frank je Američan a chce, aby jej Kendži vzal do klubů, ukázal mu Tokio v jeho nahé a surové podobě. Díky tomu, že Kendži je vážně všestranným průvodcem, není těžké v Tokiu dostat vše, co čem hrdlo ráčí.
Příběh se krásně ubírá do více a více pošmourných uliček, podniků a náhle začínají umírat lidé… Polévka Miso není typickou knihou, kterou budete hltat, ale knihou u které se tiše bojíte a nervózně otáčíte stránky.

KOUKNI SE  Nejprodávanější knihy měsíce června

 

Milujete zimní večery? Kdy se za okny sype sníh, teplo vašeho domova dodává pohledu z okna tu krásnou romantickou atmosféru? Třeba vám dobrou společnicí bude Annie Wilkesová. Annie je postavou z románu Misery od všestranného autora S. Kinga, který vás přenese do dob minulých. A o čem kniha vyp Misery - Stephen Kingráví?
Paul Sheldon je slavným autorem série Misery, který na namrzlé vozovce sjede ze silnice. Má štěstí v neštěstí, že jej zachrání zdravotní sestra Annie Wilkesová, která je shodou okolností i Sheldonova největší fanynka. Nebo to alespoň tvrdí. Paul Sheldon se ocitá ve spárech této ženy a je nucen psát pokračování Misery, ale dle představ jeho „zachránkyně“.
Kniha je, dle mého názoru,  jednou z nejúspěšnějších knih co se Kingovek týká. Ani na okamžik si neoddechnete, ani na okamžik nepocítíte tu euforii uvolnění. Jen s napětím očekáváte, co se bude dít, takhle v zimě, když se za okny sype sníh.

A když jsme u zimních večerů, rozhodně byste neměli vynechat knihu od T.R. Smithe, který nás přivede na švédskou Farmu, kde se dějí děsivé a záhadné věci. Co když vám jednoho dne zavolá otec a řekne, že matka se zbláznila a nabádá vás, abyste ji rozhodně nevěřili. A co uděláte, když vám zavolá matka, že ji chtějí zabít a otec v tom jede s nimi? Farma - Smith Tom Rob
Příběh vás okamžitě vtáhne a pracuje na vašich nervech. Komu věřit a co se stalo na farmě? Švédsko náhle není tou destinací, kde byste chtěli trávit dovolenou.
T.R. Smith již dokázal svůj um v knize Dítě č. 44, ale Farma je pro mě knihou, která vám nedá spát, kde nevíte čemu věřit a kde se rozhodně nechcete dostat na pozici hlavního hrdiny, kterým je syn rodičů, kteří tvrdí každý něco jiného.

KOUKNI SE  Top 5 knih z nakladatelství Jota aneb Které knihy vám nesmí uniknout

Tak co milý čtenáři, ještě máš dojem, že jsou Vánoce tak stresující?

Ivana Prajerová

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

twelve − two =