Nejoriginálnější sci-fi knihy letošního roku

Lákají vás nekonečné hlubiny vesmíru, paralelní světy, cestování časem nebo telepatie? Dřímá ve vás duše čtenáře sci-fi literatury? Nevíte jakou napínavou knihou si zpestřit dlouhé podzimní večery? Pokud jste minimálně na jednu z předchozích otázek odpověděli ano, pak pro vás dnešní tipy na čtení ušité jako na míru. V dnešních článku si na své totiž přijdou milovníci sci-fi literatury a thrillerů. Pojďme se podívat, jaké jsou nejoriginálnější sci-fi knihy letošního roku.

Temná hmota (Blake Crouch) – akční putování napříč paralelními světy

 Blake Crouch úspěšně dobývá srdce čtenářů se svým sci-fi thrillerem Temná hmota, který právem nese přízvisko nejlepší kniha jakéhokoliv roku, jakékoliv reality. Autor si v knize pohrává s myšlenkou alternativních světů. Každé naše rozhodnutí dává vznik novému paralelnímu vesmíru, ve kterém se náš život ubírá jiným směrem. Své o tom ví profesor Jason Dessen, hlavní hrdina této knihy.

„ Jsi v životě šťastný?“ To byla poslední slova, která Jason Dessen slyšel, než po útoku maskovaného muže upadl do bezvědomí. Po probuzení se Jason ocitá na neznámém místě, obklopený cizími lidmi. Všichni jej s nadšením vítají zpět a evidentně ho dobře znají. Jenže po probuzení není vše jako předtím. Svět, ve kterém se Jason probudil, je jiný. Jeho manželka není jeho manželkou, jeho syn se nikdy nenarodil a Jason je geniální vynálezce. Má snad halucinace nebo nádor na mozku? Byl to vše jen sen? Nebo je svět z jeho vzpomínek skutečný? A pokud ano, lze se do něj vrátit?

KOUKNI SE  Paolo Coelho: Lukostřelec

 

Slyším tě všude (Connie Willis) – chcete znát všechny myšlenky svého partnera?

Představte si blízkou budoucnost, kdy světu vládnou sociální sítě. Největším pokrokem na úrovní komunikace je však EED, zákrok, který umožní partnerům prohloubit svoji lásku. Dosud povrchní city se promění jako mávnutím kouzelného proutku v nezvratné pouto. Po EED totiž budete cítit vše, co cítí vaše drahá polovička. A co je lepšího, než pocítit všechny partnerovi emoce a lásku? Briddey už  se nemůže dočkat, až zákrok podstoupí a bude nadobro propojená se svým přítelem. Jenže, je EED vážně tak dobrý nápad?

Slyším tě všude je svižně a vtipně napsaný příběh, který vám ukáže, že i přílišné propojení mezi partnery může být na překážku. Když se takové propojení zvrtne, obrátí se vám totiž život doslova naruby. A pokud nejste zrovna Edward Cullen ze Stmívání, který si libuje ve čtení myšlenek, možná budete brzy svého rozhodnutí litovat.

 

Blackout (Marc Elsberg) – děsivě realistický scénář konce civilizace

Zhasnou světla.Ustane tiché hučení spotřebičů. A vás čeká temná noc jen při svitu svíček. Pro jeden večer to může být vítané dobrodružství. Když se však ráno probudíte a svět je stále vzhůru nohama, vše se promění v děsivou katastrofu. A pokud taková katastrofa nabere epických celosvětových rozměrů, naši civilizaci rychle čeká úpadek na úroveň jeskynních lidí u ohýnku.

KOUKNI SE  Top 5 knih z nakladatelství Jota aneb Které knihy vám nesmí uniknout

Jestli stále pochybujete o tom, že elektrické vedení jsou tepny naší civilizace a elektrárny jejím tepajícím srdcem, rozhodně sáhněte po knize Blackout. Marc Elsberg vám ukáže, že zhroucení elektrické sítě není jen záležitost zhasnutých světel a nefunkčního internetu. Vypořádat se s krizí a ještě k tomu s teroristy, co ji mají na svědomí, není hračka. Programátor Pierro Manzano bude mít co dělat, aby odhalil viníka. Začíná závod s časem, který lze jen stěží vyhrát. Blackout, to je zkrátka elektrizující kniha, na které byla měla být výstraha – pozor vysoké napětí.

 

Nové Pompeje (Daniel Godfrey) – když znovu ožije klenot Římské říše

Cestování časem se stalo realitou. Tedy ne tak úplně, technologie umožňují jen přenos hmoty z daleké minulosti do současnosti. Ale i to otevírá spoustu možností. Můžete zachránit lidi před smrtí tím, že je přenesete do budoucnosti anebo vás možná napadne šílenost jako postavit si dokonalou repliku Pompejí. A pro autentický dojem i s  pravými Římany zachráněnými před smrtí v popelu.   

Nové Pompeje jsou budoucí atrakcí pro turisty a esem v rukávu společnosti Novus Part, která disponuje kontroverzní technologií pro přesun hmoty z minulosti. Na místo teď přijíždí  historický poradce Nick Houghton, který brzy přijde na to, že Nové Pompeje nejsou ani zdaleka nevinný nápad. Zkrátka zahrávat si minulostí a přesunem hmoty nemůže přinést nic dobrého. Výsledkem je napínavý thriller, časové paradoxy, oživený klenot Římské říše a dost hustě zadělané těsto na spoustu problémů. To jednoduše nevymyslí ani konspirační teoretici s bujnou fantazií!

KOUKNI SE  Nejprodávanější knihy měsíce října

 

Sabina Poláková

úvodní foto: pixabay.com

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

18 − 13 =