Domů Knihy Knižní Nej Největší literární záporáci všech dob

Největší literární záporáci všech dob

Už jako malé děti jsme se v pohádkách učili, že aby mohlo být dobro, musí být také zlo. Jak jinak by všichni ti kladní hrdinové dokázali svou statečnost, sílu a schopnost milovat, nebýt překážek, které jim do cesty staví jejich záporní protivníci? Vybrali jsme pro vás 8 literárních záporáků z pohádek, klasiky i moderní doby, které pravděpodobně všichni dobře znáte. Někdy jsou to opravdu zákeřné a zlé bytosti, ale přiznejte se, kdo z vás nikdy ani trochu nefandil záporákům?

1) Zlá královna

Váš otec se znovu oženil a vy jste tak získali novou macechu? Myslím, že to nebude tak zlé, pokud se tedy zrovna nejedná o Zlou královnu z pohádky o Sněhurce. Kdybyste totiž čirou náhodou byli o malinko krásnější, nechala by vám vyříznout srdce, případně ještě otrávit. Základy této pohádky sahají až do starých evropských pověstí, avšak podobu kterou všichni tak dobře známé ji vtiskli až bratři Grimmové. Ti vytvořili postavu Zlé královny, která měla srdce z kamene, ale postavu a tvář jako ze žurnálu.

Poučení:  Neptejte se každé ráno svého zrcadla, zda jste nejkrásnější, není totiž kouzelné a směle vás bude ignorovat.

Zlá královna

2) Cruella de Vil

Máte rádi pejsky? Potom jistě dobře znáte jméno Cruella de Vil. Tato žena je dalším ztělesněním touhy po moci, bohatství a kráse. I samo její jméno je spojením slov cruel (krutý) a devil (ďábel). Většina se s ní poprvé setkala v animovaném filmu 101 dalmatinů od Walta Disneyho, ale málokdo také ví, že úplně původní knižní předlohou byla kniha Sto a jeden dalmatinec (The hundred and One Dalmatians) od autorky Dodie Smith. Jak už asi všichni dobře víte, Cruella toužila po malých štěnátkách dalmatinů, protože jejich heboučká a flekatá srst se dobře hodí pro nový kožich. Neštítí se ukrást jich téměř celou stovku, ale i pejskové se umí spojit dohromady a postavit se zlu.

KOUKNI SE  10 nejlepších knížek s LGBT tématikou

Poučení: Pes je nejlepší přítel člověka (samozřejmě spolu s knihou).

3) Doktor Faust

„Čím víc toho vím, tím víc vím, že nic nevím,” pomyslel si doktor Faust. Avšak jeho touha po moci a vědění se mu krutě vymstila a dohnala ho až do náruče samotného ďábla. Jestli je to pouhá legenda nebo opravdu doktora Fausta odnesl čert, můžeme jen spekulovat, ale nemůžeme popřít, že se jedná o velice oblíbený námět k umělecké tvorbě. Jedni ho obdivují za jeho touhu po vědění a chuť změnit zavedený společenský řád, druzí mu připisují jen prachobyčejnou sobeckou touhu po moci. Ať tak nebo tak, do našeho povědomí se dostal především díky rozsáhlé tragédii Johanna Wolfganga von Goethe.

Poučení: Nesnažte se vědět všechno, od čeho existují encyklopedie, strejda Google a teta Wikipedie.

4) Lord Voldemort

V současné době jednu z nejznámějších záporných postav stvořila J. K. Rowlingová. Ságu o chlapci s brýlemi a jizvou na čele zná snad celý svět. A jak už to tak bývá, bez silného záporného hrdiny by to nemělo ty pořádné grády. Pán zla, jak se Voldemortovi také říká, je další z představitelů záporáků, kterým jde hlavně o moc nad celým světem a důkaz toho, že oni jsou nejlepší. Jeho záliba v černé magii hraničí až s posedlostí. Paradoxem je, že právě černá magie je také jeho zhoubou. Voldemort po většinu série nemá zrovna důstojnou podobu – nejprve je téměř slabým přízrakem a posléze nedokonalou postavou, která je především ve filmové verzi terčem neustálého posměchu. Co mu však chybí na těle, hravě dožene na duchu, dokáže přesvědčit spoustu dalších postav, které se k němu z rozličných důvodů přidávají. Je inteligentní, schopný a především výborný kouzelník. Jsou však věci, které nikdy nepoznal, nikdy jim nevěřil a nakonec na ně také doplatil – přátelství, láska a týmová práce ho mohou dokázat zastavit.

KOUKNI SE  Náruč plná letního čtení

Poučení: Ať už proti vám stojí jakkoliv silná překážka, s pomocí přátel se překonává mnohem snadněji.

Harry Potter a Tajemná komnata

5) Profesor Moriarty

Přestože profesor Moriarty vystoupil v příbězích sira Arthura Conana Doyla v podstatě pouze dvakrát, navždy se dostal do podvědomí všech milovníků geniálního detektiva Sherlocka Holmese. Profesor Moriarty byl původně stvořen pouze jako postava, která měla zabít Sherlocka Holmese, aby měl Doyle více klidu na psaní historických románů. Jenže jak už to tak bývá, spisovatel se těžko loučí s vlastní postavou a Doyle brzy znovu přivedl slavného Sherlocka na scénu. A spolu s ním i profesora Moriartyho. Ten však vystoupil osobně znovu jen jednou a dále se objevoval jen v rámci vyprávění Sherlocka Holmese. Ačkoliv tedy tato postava vznikla v podstatě jen náhodou a mnoho prostoru v dílech nedostala, stala se dokonalým a stejně geniálním protivníkem Sherlocka Holmese. Na jejich vzájemné souboje vsadila také oblíbená BBC série Sherlock Holmes, která dává Moriartymu konečně tolik prostoru, kolik by si zasloužil.

Poučení: Nemusíte být vždy všude, aby se o vás vědělo.

6) Milady de Winter

Další mocnou a zákeřnou ženou je krásná a tajemná Milady de Winter známá z příběhu Tři mušketýři od Alexandra Dumase staršího. Milady je pravou rukou prohnaného kardinála Richelieu, který se snaží zkompromitovat královnu Annu Rakouskou. Jak už to u žen bývá, Milady používá především své ženské zbraně, pomocí kterých připraví d’Artagnanovi a zbylým třem mušketýrům opravdu horké chvilky. V konání zla ji pohání nejen její touha po moci, ale také nenávist k samotnému d’Artagnanovi, který by mohl odhalit její tajemnou minulost. I když je to opět postava veskrze zákeřná, musíme obdivovat její krásu, inteligenci a obrovskou ctižádost. Bez jejích intrik by to zkrátka Tři mušketýři měli příliš snadné.

KOUKNI SE  Letní čtení pro muže

Poučení: Pod andělskou tváří se někdy skrývá samotný ďábel.

7) Sauron

„Jeden prsten vládne všem, jeden jim všem káže…,” prozpěvuje si hlavní záporná postava z trilogie Pána prstenů a ukuje si tajně prsten, který ovládne všechny dříve vyrobené prsteny. Ale nikdy není nic tak, jak si člověk plánuje. Samotná podstata Saurona je dost složitá, jedná se totiž o ducha, vyšší bytost, která však na sebe dříve mohla brát i fyzickou podobu. V začátcích nebyl vlastně vůbec zlý, ale jak už to tak bývá, touha po moci ho zaslepila. Podobně jako profesor Moriarty nedostal v sérii příliš vlastního prostoru a přitom bylo jeho jméno všudypřítomné, však si ho také většina vybaví v podobě ohnivého oka, které bdí nad veškerým děním. Schovaný v pozadí si tahá za nitky a na “špinavou práci” má svoje lidi. To si to někdo umí zařídit, že?

Poučení: Kdo chce mít všechno, nemá nic.

Pán prstenů: Společenstvo prstenu

8) Loki

Poslední pán na holení potěší určitě fanoušky komiksů. Loki je lstivý bůh ze severské mytologie a je další postavou, která si svoje uznání musela vydobýt. Nejprve se v komiksových příbězích objevoval jen sporadicky, ale nakonec se dočkal i své vlastní série. Do paměti nečtenářů komiksů se dostal hlavně díky filmové podobě, kterou ztvárnil Tom Hiddlleston. Loki vzbuzuje spoustu rozdílných emocí, ačkoliv se stále snaží porazit svého nevlastního bratra Thora a usednout na trůn, mívá i světlé chvilky, kdy dokáže projevit emoce a slabost. Jeho hlavní výhodou je schopnost měnit se do jakékoliv podoby, čehož dost často zneužívá. Bývá oblíben také pro své cynické a ironické poznámky. Webovou stránkou IGN byl v roce 2009 dokonce zvolen jako osmý největší komiksový darebák všech dob.

Poučení: Dokud člověk může, má se smát, nikdy neví, kdy ho smích přejde…

Článek najdete na magazínu Dobrých knih

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

four × five =