Recenze: Ben-Hur by rád zazářil, ale nemá moc času

Dva bratři, dvě víry, jedna zem. Ben-Hur je velkolepým dílem režiséra sovětského původu Timura Bekmambetova, který svou filmografií zatím svět neoslnil. Povedlo se mu to tentokrát? V Kinech již tento čtvrtek 25. 8.

Jack Huston plays Judah Ben-Hur in Ben-Hur from Metro-Goldwyn-Mayer Pictures and Paramount Pictures.

Pouze jedinec s půlkou mozku by si nevšiml, že do Ben-Hura se narvaly stovky milionů dolarů. Nákladnost z plátna přímo sálá. Dunění bubnů na galejích, řinčení mečů, dusot vojáků a kopyt pomalu vtahují do dávných časů Kristových. Žid Juda Ben-Hur (Jack Huston) je knížecího původu a se svým římským adoptivním bratrem Messalou (Tony Kebbell) vyrůstají v přepychu, obklopeni rodinou. Jediné, co jejich cesty rozděluje, je víra a způsob, kterým lze dosáhnout míru. Messala je schopen sáhnout po meči a zradit své nejbližší.

Rychloúvod k pomstě

Myšlenka na pomstu drží Ben-Hura při životě celý film. Okázalé scény na moři, v horách, na koních a bitvách mají něco do sebe.Jack Huston plays Judah Ben-Hur and Nazanin Boniadi plays Esther in Ben-Hur from Metro-Goldwyn-Mayer Pictures and Paramount Pictures. Nádherné záběry, detaily i přeostření a celkově kamera Olivera Wooda není k zahození, stejně tak hudba Marca Beltramiho. Prostě drama a spád nechybí. Jenže my jsme zmlsané publikum napojené žílou na Hollywood a dávku takových filmů máme pětkrát za měsíc. Hlavním problémem je povrchně vykreslený vztah obou bratrů. V první půlhodince stihneme svižný úvod “před osmi lety”, “o pět let později” a šupitopresto na bratrozradu. Dostali jsme minimální šanci pochytit emocionální spojení, naladit se na hrůznost činu, ačkoliv hrozně moc chceme pocítit to bodnutí zášti a držet Benovi palečky, aby toho šmejda dostal.

KOUKNI SE  Koukat či nekoukat: Kosmonaut z Čech

 Přes Ježíše do finále

Vtom přichází “Afričan” Morgan Freeman a vy si oddechnete, že konečně ve filmu vidíte známou tvář. Jako zachránce a učitel dává hlavnímu hrdinovi rychlokurz na jízdu se čtyřspřežením, kterou se Ben naučil za pár dní tak, aby mohl soupeřit po boku svého Morgan Freeman plays Ilderim in Ben-Hur from Metro-Goldwyn-Mayer Pictures and Paramount Pictures.neporazitelného bratra. Nejde však celou dobu o bitku. Překvapivě zajímavě je vetkán do děje příběh Ježíše Nazaretského, který nutí diváka se na chvilku zastavit a zamyslet.

Grand finále je samozřejmě třešničkou, kterou jsem však nebyla schopná dostatečně ocenit. Vztah mezi bratry je příliš mělký, než aby mě zasáhl. Ach, kde jsou ty časy, kdy jsem zamáčkla slzu u Gladiátora. Tvůrci se snažili, ale nejde prostě nacpat tak hluboký příběh do dvou hodin s důrazem na akci. Co mě opravdu znechutilo, byl filmový kýč a téměř zločin v podobě závěrečné popové písně, která jakoby vypadla z romantického teenage filmu a ne z antického velkofilmu odehrávajícího se v Jeruzalémě za dob Ježíše Krista.

Endžl

Ben-Hur
Dobrodružný / Drama / Historický
USA, 2016, 123 min
Režie: Timur Bekmambetov
Předloha: Lew Wallace (kniha)
Scénář: Keith R. Clarke, John Ridley
Kamera: Oliver Wood
Hudba: Marco Beltrami
Hrají: Jack Huston, Morgan Freeman, Toby Kebbell

PŘEHLED RECENZE
Hodnocení
6
14504-2Málo času, hodně peněz. Velkolepost Ben-Hura brouzdá v mělkých vztazích, ke kterým nemá divák čas přilnout.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

twenty − 17 =